Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tusentals asylsökande återvänder hem frivilligt

Från 2015
Uppdaterad 17.12.2015 18:39.
"Mohammed" vill vara anonym. Här står han framför den tavla han målat.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Tusentals asylsökande som anlänt till Finland under hösten har ångrat sig och dragit tillbaka sin ansökan. Nu förbereds hemresorna för alla som frivilligt återvänder.

Det är fråga om en betydande andel av de irakiska flyktingar som anlände under hösten. Inrikesministeriets kanslichef Päivi Nerg säger till Yle Uutiset att antalet som firvilligt återvänder till sitt hemland stiger till upp till 3 000 före årsskiftet.

- Just nu är antalet i hela landet kring 2 700 och antalet stiger till upp till 3 000 före årsskiftet, säger Nerg.

Sedan slutet av september har allt fler asylsökande dragit tillbaka sin ansökan.

- Många har av en orsak eller annan velat dra tillbaka sin ansökan och resa tillbaka till hemlandet. En majoritet av de som ångrat sig är irakier, fortsätter Nerg.

I Sverige syns samma trend. Vid flyktingförläggningen i Uleåborg förbereds för tillfället hemresan för ett tjugotal vuxna.

Trots att det under hösten diskuterats att flyktingar kunde få börja arbeta snabbare än förr har ärendet inte framskridit under de senaste veckorna.

- Efter tre månader får en asylsökande som har sina papper i skick börja jobba. Nu är frågan huruvida tre månaders gränsen ska avlägsnas helt eller om en karenstid på en månad ska kvarstå. Det finns inte ännu något beslut i ärendet, säger Nerg.