Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tutankhamons guldmask gick att rädda

Från 2015
Uppdaterad 17.12.2015 22:47.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Tutankhamons guldmask är tillbaka på Egyptiska museet i Kairo efter en komplicerad restaurering. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Den egyptiske faraonen Tutankhamons världsberömda guldmask är nu tillbaka på Egyptiska museet i Kairo efter en komplicerad restaureringsoperation.

Det blev stor uppståndelse i januari när det uppdagades att museianställda hade reparerat Tutankhamons ovärderliga guldmask med superlim.

Fadäsen blev känd när det började cirkulera bilder på internet där man kunde se fläckar vid skäggroten.

Tutankhamons mask på Egyptiska museet i Kairo 24.1.2015
Bildtext Fläckarna vid skäggroten avslöjade reparationsmissen.
Bild: EPA/KHALED ELFIQI

Guldmaskens två kilogram tunga skägg hade lossnat när de anställda skulle byta belysning i maskens utställningsmonter i augusti år 2014. I ett förhastat försök att reparera den hittade någon på att limma fast skägget med hårdplasten epoxi.

Det som var mest utmanande var att få loss skägget igen.

― Konservatorn Christian Eckmann

Epoxi är ett slags superlim som stelnar mycket snabbt och som dessutom är väldigt svårt att avlägsna.

Beprövade arbetsmetoder

Den tyske konservatorn Christian Eckmann fick tillsammans med en tysk-egyptisk expertgrupp i uppgift att försöka restaurera guldmasken. Restaureringsprocessen var mycket komplicerad och inkluderade flera steg.

- Det som var mest utmanande var att få loss skägget igen. Vi gjorde det på mekanisk väg, med träverktyg, säger Eckermann.

Egyptens antikvitetsminister Mamdoudh el-Damaty säger att man genomgående lät sig inspireras av 3000 år gamla arbetsmetoder.

- Vi kunde konstatera att det naturmaterial som de forntida egyptierna använde fortfarande fungerar bäst, nämligen bivax. Skägget fästes med stor framgång, säger Mamdouh el-Damaty till nyhetsbyrån AP.

Museets dragplåster

Tutankhamon levde på 1350-talet före Kristus. Han blev farao vid elva års ålder och var bara 19 år gammal när han dog.

Hans gravkammare upptäcktes år 1922 i Konungarnas dal i Egypten av den brittiske arkeologen Howard Carter.

Det fanns hundratals intressanta objekt i gravkammaren men det objekt som väckte mest uppståndelse var Tutankhamons begravningsmask. Masken väger elva kilo och är gjord i guld och ädelstenar. Den är det Egyptiska museets mest kända utställningsobjekt.

Också Tutankhamons grav hittades i Konungarnas dal.
Bild: Mike Nelson / EPA

Diskussion om artikeln