Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Berömligt, nöjaktigt, försvarligt? Hurdant mellanbetyg får regeringen?

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Hurdant mellanbetyg får regeringen? - Spela upp på Arenan

Hur har regeringen klarat sig hittills? Åsikterna gick isär när riksdagsledamöterna Maarit Feldt-Ranta (SDP) och Heli Järvinen (Gröna) mötte partisekreterare Timo Laaninen (C) och tidigare riksdagsledamoten Kimmo Sasi (Saml) i säsongens sista Obs debatt.

Enligt Timo Laaninen är regeringen värd ett berömligt vitsord efter höstens utmaningar. Trots vissa utmaningar har regeringen lyckats driva Finland i rätt riktning, anser Laaninen:

- Finlands ekonomi är i kris och om man tar det i hänsyn så måste jag naturligtvis ge regeringen ett gott betyg. För sex månader sedan var alla överens om att vi måste göra något för att ändra Finlands riktning och få ekonomin i skick. Nu verkar oppositionens idé vara att inte göra något utan att fortsätta på samma sätt som före valet.

Kimmo Sasi håller med om att regeringen gjort väl ifrån sig. Samtidigt finns det mycket kvar för regeringen att göra:

- Balanseringen av ekonomin har fungerat bra denna höst, men vad gäller arbetsmarknaden så har regeringen haft stora svårigheter, men det beror inte enbart på regeringen. Nu är det viktigt att regeringen återfår konkurrenskraften så att vi kan sälja våra produkter utomlands.

Mer ris än ros från oppositionen

Socialdemokraternas Maarit Feldt-Ranta har mer ris än ros att ge regeringen. Att gå åt pensionärer, barnfamiljer och studerande berättigar inte till ett högt vitsord, menar Feldt-Ranta:

- Vi tycker regeringen har fattat orättvisa beslut som riktats mot dem som är beroende av samhället, medan höginkomsttagarna kommit undan. Vi är också kritiska till att regeringen fattat beslut utan att lyssna på sakkunniga. Man har talat nedlåtande om universitetsmänniskor och regeringen har inte haft hållbara beräkningar i sina lagförslag.

Riksdagsledamoten Heli Järvinen är i likhet med Feldt-Ranta kritisk till den borgerliga regeringen. Beredningen av lagarna får sig en speciell känga av den gröna savolaxpolitikern:

- Det är självklart att beredningen varit dålig och konsekvensanalysen har varit väldigt bristande. Men i likhet med en lågstadielärare skulle jag vilja uppmuntra regeringen till bättre samarbete!

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Hur har regeringen klarat sig hittills? I säsongens sista Obs debatt summerar Maarit Feldt-Ranta (SDP), Heli Järvinen (Gröna), Timo Laaninen (C) och Kimmo Sasi (Saml.) den politiska hösten. Rikhard Husu leder debatten

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan