Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Stan Saanila och Pia Abrahamsson rimmar till dina klappar - med knorr på slutet

Från 2015
Uppdaterad 20.12.2015 11:55.
Stan Saanila och Pia Abrahamsson sitter vid ett juldekorerat bord.
Bildtext Pia Abrahamsson och Stan Saanila håller Vegalyssnarna sällskap den 23.12. Från klockan 19.22 bjuds det på rim, gott humör och vacker julmusik.
Bild: Yle/Marcus Rosenlund

“Ett litet tips, det är en slips.” Så dåligt ska slutresultatet inte bli under Radio Vegas direktsända uppesittarkväll med Stan Saanila och Pia Abrahamsson. För ett bra julklappsrim ska helst ha finurlig knorr på slutet.

Brukar du känna paniken komma krypande kvällen före julafton när julklappssäcken är full men hjärnan tom kommer här en befriande nyhet.

Du behöver inte sitta ensam vid köksbordet och krysta fram rimmen i år heller, utan du kan få hjälp med dina poetiska problem av Radio Vegas rimstuga. Och inte bara det! De som gör rimdebut i etern i år är två erkänt munviga redaktörer: Stan Saanila och Pia Abrahamsson.

Under uppesittarkvällen med de två pratglada profilerna blir det – förutom ordsnickrande – diskussion om olika rimtraditioner. Dessutom utlovas glad stämning och vacker julmusik, som lämpligen kan avnjutas medan man förbereder det sista inför julafton.

Rimskräck

Stan Saanila, känd som bland annat tv-komiker och radioredaktör, känner sig trygg inför utmaningen att för första gången rimma i direktsändning.

– Det blir jättekul! Jag har alltid skrivit långa rim och radiramsor. Det var en familjetradition, min morfar var bra på det, också mina föräldrar. Och jag har skrivit rim till mina egna barn, säger Saanila.

Svaret kommer följaktligen blixtsnabbt då Saanila får frågan vad som karakteriserar ett bra julklappsrim.

– Man ska försöka få till det i slutet på något smart vis. Alltså inte så här: “du som är så klok, här får du en …”

Också Abrahamsson, som jobbat som programledare på Yle i många år, har vuxit upp med rimtraditionen – i hennes barndomsfamilj var det pappan som var en hejare på rim. Hon tycker också det ska bli roligt att rimma men vågar ändå inte ge någon kvalitetsgaranti på sina rim.

– Jag fick lite rimskräck när jag tänkte på det, det kan hända att det blir lite nödrim. Vi är ju inga författare så vi kommer ju inte att servera högstämd litteratur men vi hjälper till så gott det går. Det gäller att vara snabb i tanken.

Topelius och Runeberg rimmade också

Upplägget i rimstugan är bekant för Radio Vegas trogna lyssnare från tidigare år. Antingen via webbenkäten nedan eller ring under sändningen: 0600 11 12 13.

– Vi hoppas också att folk delar med sig av rim från tidigare år. Jag har själv ett gammalt julklappsrim från min pappa till min mamma som jag tänker läsa upp, säger Abrahamsson.

Det är typiskt att rimtraditionen går i arv i vissa släkter. Rimsläkter finns i hela Svenskfinland. Seden kom till vårt land via Sverige, framför allt via tv-program och tidskrifter, som Allers.

Och de som sysslar med den här typen av folklig poesi är i gott sällskap – bland annat skrev författarna Zacharias Topelius och Johan Ludvig Runeberg julklappsrim. Topelius har tecknat ned rimmen i sina dagböcker, med detaljerade beskrivningar för vad var och en skulle få.

Leverrimmet blev grötrim

En annan tradition som tas upp under uppesittarkvällen är grötrimmen. Traditionen har sitt ursprung i 1600-talets Tyskland, där man brukade rimma till gäddlevern under långa middagar. Gäddlevern ansågs vara en delikatess, precis som risgrynsgröten, som visserligen förlorat sin glamour under åren.

– De flesta familjer har en tradition att den som får mandeln får rimma, och sedan händer det något roligt under året, man gifter sig eller får barn. Fast jag har också hört om en familj där den som får mandeln måste diska, säger Pia Abrahamsson.

På tal om gröten så förväntar sig – eller kanske snarare befarar – Stan Saanila en livlig debatt om julgröten under sändningen. Han har nämligen upptäckt att det finns två recept som delar Svenskfinland: receptet på rödmyllefärg – och julgröt.

– Alla har ett eget julgrötsrecept och alla är 100 procent säkra på att just deras recept är det enda rätta. Så det kan bli mycket åsikter om den perfekta koktiden och ifall det ska vara grädde i gröten.

Arkivarie Carola Ekrem vid Svenska litteratursällskapets arkiv har också bidragit med bakgrundsinformation till artikeln. Hör mer om rimtraditioner i Radio Vegas uppesittarkväll 23.12.

Formuläret är inte längre tillgängligt.

Jul i Radio Vega

20.12 kl. 15.03 Lyrans & Akademens julkonsert. Repris: 26.12 kl. 7.03

21.12–25.12 kl. 11.03 och 18.03 Min jul! Julstämning med känt folk:
21.12 Jakob Höglund, regissör och koreograf.
22.12 Paul Lillrank, professor i produktionsekonomi.
23.12 Pata Degerman, äventyrare.
24.12 Anu Koivunen, medieforskare.
25.12 Kjell Törner, brigadkommendör vid Nylands brigad.

23.12 kl. 19.22 Uppesittarkväll. Rim och traditioner, direktsänt med Pia Abrahamsson och Stan Saanila.

24.12 kl. 12.10 God jul! Eva Frantz och Kati Enkvist, kl.16.05 Fokus på musikern Cay Karlsson, repris onsdag 30.12 kl.13.03.

25.12 kl. 12.03 Fokus på Beatles julskivor.