Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa skärper tonen mot Mervento

Från 2015
Stefan Enegren och Hannu Harjunpää bor båda nära vindkraftverket.
Bildtext Stefan Enegren och Hannu Harjunpää bor båda nära vindkraftverket.

Stäng vindkraftverket helt under natten. Det är det senaste budet från Vasa stad gällande vindmöllan i Sundom. Vindkraftsbolagets vd ser förslaget som orimligt.

Kritiken mot vindkraftverket är inte ny. Ända sedan det började snurra i Sundom våren 2012 har folk som bor i området reagerat på det ljud som det orsakar.

Mervento, företaget som byggt vindkraftverket, och Wasa Wind, företaget som driver möllan i Sundom, har försökt få ned bullret och framför allt då det lågfrekventa ljudet. Men de som bor i området är inte nöjda.

"Hörs hela tiden"

Stefan Enegren bor 900 meter bort. Han störst inte av bullret inomhus, förutom då vädringsluckorna är öppna. Men utomhus hörs det bra, både det lågfrekventa bullret och det svagt swischande ljudet från vingarna.

Nacellen på väg 100 meter upp i luften
Bildtext Vindmöllan i Sundom restes år 2012.

- Det hörs också på framsidan, men allra mest här på baksidan av huset, säger Stefan Enegren som helst håller till utomhus, både vinter och sommar.

- Ifall man håller på med något så hörs inte bullret särskilt mycket, men så snart det blir tyst så är ljudet där. Det är ju inte som en tvättmaskin för den kan man ju stänga av. Det här ljudet hörs hela tiden, dygnet runt. Det är samma konstanta buller, säger Enegren som bor på Stråkavägen.

Ser ingen framtid

Hannu Harjunpää bor lite längre bort från möllan, på Bymossavägen. Även han störs av ljudet.

- Det hörs bra till oss också. Jag har själv varit ute och bekantat mig med flera andra vindkraftsparker i Finland. Ljudet är inte det samma. När man är ungefär en kilometer bort så hörs knappt något alls på de andra ställena. Det här ljudet i Sundom är något helt annat, säger Hannu Harjunpää som inte ser många alternativ inför framtiden.

- Speciellt inte som det finns ett stort bostadsområde planerat här med över hundra tomter. Jag ser ingen framtid för Mervento med den här möllan här, säger Hannu Harjunpää.

Svårt få till nytt bostadsområde

Vasa stad har planlagt för omkring 130 egnahemshus, flera radhus och ett flervåningshus i Yttersundom. Men ett 40-tal av tomterna kan inte ges ut på grund av möllan, de är så nära som 800 meter bort, och intresset för de övriga har varit litet. Så det här innebär uteblivna arrendehyror för Vasa.

Vasa stad föreslår att vindkraftverket stängs helt nattetid, alternativt att man drar ned effekten till en megawatt under 7-8 timmar nattetid.

- Företaget har nu lovat fundera på saken och återkomma för att berätta vad de har beslutat, säger Markku Järvelä, teknisk direktör vid Vasa stad.

Markku Järvelä
Bildtext Markku Järvelä.

Staden vill diskutera först

I somras kom en ny förordning som innebär att Vasa stad - om grannarna klagar - i efterhand kan ställa ett krav på att vindkraftverket, som i dag saknar miljötillstånd, måste skaffa sig ett sådant.

Är det en sådan påtryckningsmetod som ni kan använda er av nu?

- Vi har inte fattat något beslut om det. Vi vill diskutera med företaget och möta vd:n först. Jag tror att vi kan hitta en lösning på något sätt, säger Markku Järvelä.

"Som att stänga butik under rusningstid"

Men det kan bli svårt. Jarmo Saaranen, vd för Mervento och styrelseordförande för Wasa Wind, jämför förslaget med att en köpman skulle tvingas stänga butiken under rusningstid.

- Vi har diskuterat saken med staden. Det är något man inte har hört förr inom företagsvärlden i Finland att man skulle börja begränsa ett företags verksamhet på ett sådant sätt. Vi har de tillstånd som krävdes då vindkraftverket byggdes och vi har redan begränsat effekten under tre timmar mellan klockan tio och ett på natten, säger Jarmo Saaranen.

Tar ställning i januari

Företagets ekonomi är sedan tidigare hårt pressad och att stänga möllan nattetid ger, enligt Saaranen, ett bortfall som motsvarar en tredjedel av intäkterna.

Merventos styrelse ska ta ställning till frågan någon gång i januari. Markku Järvelä hade hoppats på ett besked redan i december.