Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryska matvaror låter vänta på sig

Från 2015
Uppdaterad 19.12.2015 15:23.
NY korrekolumn-bild på Anders Mård
Bild: Yle

Matpriserna har varit det segaste samtalsämnet bland vanligt folk i år, skriver svenska Yles medarbetare i Ryssland Anders Mård.

Jag har för vana att gå till matbutiken varje dag. Den här familjen råkar nämligen bo i en stadsdel här i S:t Petersburg där det inte finns några storbutiker där man storhandlar en gång i veckan. Istället är det mindre kvartersbutiker som gäller på Petrogradskajasidan.

Eftersom jag var sugen på färsk fisk gick jag först till den vitryska lafkan. De här affärerna finns numera lite varstans i staden. Trenden hänger ihop med Rysslands motsanktioner där landet ifjol förbjöd många livsmedel från EU. Något som Vitryssland har dragit nytta av, särskilt när det gäller mjölkprodukter.

Och då ska man komma ihåg att vitryska livsmedel har ett gott rykte i Ryssland. Ryska konsumenter är övertygade om att de vitryska mjölkprodukterna är de mest ekologiska.

Fina fisken

De vitryska butikerna har satsat på färska varor och personlig service där det mesta säljs på lösvikt. Och man hittar alltid färsk fisk i de här små butikerna. Något som saknas i de andra kvartersbutikerna. Fisken kommer för det mesta från Ladoga eller Murmansk.

Först tittade jag på priset, för att kolla hur mycket dyrare fisken har blivit idag. Men tack och lov var det ingen större skillnad jämfört med en månad sen. Den ryska forellen kostade 550 rubel kilot, eller sju euro.

I finländska öron är väl priset hyggligt, men i Ryssland är det ett högt pris. Här i Petersburg är den genomsnittliga månadslönen 525 euro. Med den inkomsten blir det inte så ofta som folk har råd att köpa färsk fisk. Och inte kött heller för den delen. För i köttdisken kostar ett kilo nötkött nästan lika mycket som forellen.

Det givna valet för de flesta är en broilerbit för 200 rubel kilot.

Allt dyrare

Matpriserna har varit årets stora samtalsämne bland vanligt folk här i Ryssland. Och inte att undra på.
– Allt blir bara dyrare, är säkert den vanligaste frasen i år.

En titt på den officiella statistiken visar att folk har helt rätt. I medeltal har livsmedlen blivit tio procent dyrare. Priset på frukt har ökat mest med 25 procent, fisk med 19, smör med 16, bröd med 13, kött med 8 procent, ost och ägg med 5 procent. Lägg dessutom till att folks reallöner har minskat i år med tio procent. Inte undra på att folk har tvingats minska sina matinköp med 15-20 procent.

Den ryska regeringen lovade att motsanktionerna skulle chockhöja den inhemska produktionen. Och visst har den ryska produktionen av livsmedel ökat, men inte tillräckligt snabbt. Bäst har man lyckats med potatis, gris- och broilerkött. Sämst med att ersätta nötkött, smör, grönsaker och fisk.

Billigt är bäst

Jag gick över gatan till närbutiken Diksi, en kedja som finns i alla stadsdelar. Den här kedjan går det bra för, för den satsar på lite billigare varor, och det är vad folk nu helst väljer. När jag stiger in i butiken är det som vanligt gott om kunder.

Under det här året har andelen fattiga i Ryssland ökat. Ifjol föll 20 miljoner ryssar under fattigdomsstrecket. I år har gruppen ökat till 22 miljoner, enligt den statliga statistikbyrån. Fattigdomsgränsen går vid en inkomst på 130 euro i månaden.

Jag tar en korg och synar frukt och grönsakerna. Rynkiga plommon och trötta morötter stirrar tillbaka. Jag plockar åt mig ett bananknippe, suckar och går vidare. Motsanktionerna har lett till att konkurrensen har blivit mindre, och en direkt följd är att kvaliteten på varorna har blivit sämre.

Inga turkar

Och läget kommer bara att förvärras när det snart blir stopp för de turkiska grönsakerna och frukten, för de står för 10-15 procent av utbudet.

Lite längre in i butiken stannar jag vid mjölkprodukterna. Utbudet är stort, priset hyggligt men det som oroar mig och de flesta andra är kvaliteten. För bara några veckor senare visade myndigheternas egen undersökning att åtta av tio ostar på den ryska marknaden är fejk då de innehåller diverse matoljor. Jag väljer Rysslands mest populära ost, Rossiskij som har ett kilopris på fem euro.

I dagens sanktionsryssland hittar man ingen äkta italiensk parmesanost. Men tack och lov finns Vitryssland. För på andra sidan gatan ligger en stor rund parmesan tillverkad i Minsk. Priset är ynkliga 15 euro kilot, men ingen verkar köpa för cirkeln är sluten.