Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Techno i Berlin efter murens fall

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 13:49.
Hur mår technon i Berlin i dag? - Spela upp på Arenan

Efter murens fall tågade en ny ungdomskultur in i Berlin och förenade öst och väst. Med 180 bpm. Techno!

I dag kallas Berlin för technos huvudstad. Man pratar om Berlintechnon. Världskända klubbar som Berghain, E-werk och Tresor drar till sig technoentusiasterna från hela världen. Men när, var och hur började det hela?

Jag undrade det själv också. Jag har varit och är mycket i Berlin men technoboomen har gått förbi mig. När jag var ton- och tjugoåring gick jag på Berlins punk- och new wave-klubbar som Dschungel, Quartier Latin, SO36 och Metropol. Till min förvåning fick jag i boken veta att dessa klubbar blev förebilder för technoklubbarna (Metropol) och till och med omvandlades till sådana (Quartier Latin).

Författarna Felix Denk och Sven von Thülen har undersökt technons i Berlin rötter genom att intervjua ungefär 70 personer, dj:ar, producenter, klubbägare, dörrvakter och besökare. Resultatet är boken Der Klang der Familie. Berlin, Techno und die Wende. (Boken finns också på engelska: Der Klang der Familie. Berlin, Techno and the Fall of the Wall.)

Der Klang der Familie (2012)
Bild: Yle/Peter Lüttge

Boken har lånat sin titel från den mest kända technotracken i 90-talets Berlin: 3Phase feat. Dr. Motte. Der Klang der Familie (1995).

Titeln är kanske lite missvisande eller rentav ironisk. Technofamiljen splittrades i mitten av 90-talet och de två upphovsmännen till låten Der Klang der Familie strider faktiskt fortfarande om låten.

Familjestridigheter - Spela upp på Arenan

Det var inte bara musiken som bidrog och bidrar till Berlintechnons popularitet utan också klubbarna och framför allt klubbarnas locations. Det fanns mycket urban trädesmark, ockuperade hus och tomma industribyggnader efter murens fall som klubbarna var inhysta i. Många gånger illegalt.

Namnen berättade ofta vad det var för ställen: Tresor, E-werk eller Bunker. Många locations finns inte kvar längre. Andra har förvandlats till nånting helt annat som bunkern på Richardstraße som numera kallas Kunstbunker och som inhyser den excentriska miljonären Christian Boros finfina konstsamling. Själv bor han i ett penthouse på bunkerns tak.

Bunker
Forna technoklubben Bunker i Berlin. (Idag Kunstbunker och hem för Sammlung Boros.)
Jämförelse av två bilder: Bunker - Technobunker - Kunstbunker
Bilder: Yle/Peter Lüttge (höger)

Bortsett från att ställen var illegala konsumerades det också otroliga mängder illegala droger. Framför allt Ecstasy hyllas än i dag som den ultimata partydrogen.

- En extremt empatisk drog, säger Sven von Thülen.

Locations på 90-talet - Spela upp på Arenan

Jag frågade Sven och Felix efter deras favorittechnoklubb i Berlin på 90-talet. De svarade unisont: Planet!

Klubben Planet var favoriten på 90-talet - Spela upp på Arenan

Boken Der Klang der Familie bjuder på en veritabel upptäcktsresa till Berlintechnons rötter. Intervjuerna är korsklippta så att man får en känsla att man tjuvlyssnar på ett samtal av gamla goda och mindre goda vänner som pratar om the old times.

Finfina kapitelrubriker drar uppmärksamheten till sig: Anale Randale. Bürgerkinder feiern Weltuntergang. Das große eskapistische Meisterwerk. Der Sommer der Liebe. Die Musik der Zukunft. Die schönste Hölle der Welt.

Och så finns det en hel del bildmaterial. Svartvita bilder, förstås. Så att förfallet får det rätta romantiska lystret.

Bra också med fylliga person- och klubbregister och några utvalda dj-charts. Det enda som kanske saknas är en karta där alla klubbar, gamla som nya, skulle vara inprickade. Men en dylik Club-ABC finns ju på nätet.

Till sist ville jag veta av Sven och Felix vad dagens favoritklubb heter. Även här svara de unisont: Berghain! Och jag kan bara hålla med.

Berlins främsta technoklubb i dag - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan