Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Laura Birn till Berlinale

Från 2015
Laura Birn på Berlinale 2013.
Bildtext Laura Birn i Berlin 2013.
Bild: Kay Nietfeld/EPA

Den finländska skådespelaren Laura Birns första större internationella filmroll får sin Europapremiär under den stora Berlinale-festivalen i februari. Nordiskt sällskap får hon åtminstone av Mikael Persbrandt och Alexander Skarsgård.

Filmfestivalen i Berlin är Europas största efter franska Cannes, och ett viktigt skyltfönster mot den globala filmindustrin.

Finland har under de senaste åren spelat en mycket undanskymd roll under festivalen, Elmer Bäcks huvudroll i den prestigefyllda tävlingsserien tidigare i år är undantaget som bekräftar regeln.

Laura Birns gästspel är för all del långt ifrån lika stort. Hon gör en större biroll i The Ones Below, en psykologisk thriller som fick sin världspremiär under festivalen i Toronto tidigare i år och som i Berlin deltar i den alltid lika intressanta Panorama-serien.

Shooting Star 2013

Det är inte första gången Laura gästar Berlinalefestivalen. 2013 var hon en av tio europeiska ”framtidens skådespelarnamn” som fick vara med om konceptet Shooting Stars, där skådespelare under tre hektiska dygn träffar tiotals centrala aktörer inom filmindustrin.

Då fick Laura smaka på den mytomspunna röda mattan, och på den jättelika galascenen där Elmer Bäck fick ta emot väldiga applåder för sin Eisenstein-roll tidigare i år.

- Det var nog alldeles speciellt, berättade Laura Birn 2013 när Shooting Stars-dagarna var avklarade.

Laura Birn och Ethan Hawke på Berlinale-festivalen 2013.
Bildtext Laura Birn och Ethan Hawke under Berlinalefestivalen 2013.
Bild: Sven Hoppe/EPA

- Det här att stå på en scen bredvid Ethan Hawke... Jag minns hur jag såg honom i Reality Bites och vi var alla så förälskade i dem och deras liv, och nu stod han där tillsammans med mig på scenen.

Bröderna Coens Hail, Caesar! öppningsfilm

Berlinale har nu släppt namnen på festivalens första filmer.

Bröderna Joel och Ethan Coens nyaste film Hail, Caesar! får äran att öppna festivalen. Det är en film som utspelar sig under Hollywoods gyllene år, en komedi som under ett dygn går in i en studiofixares liv. På rollistan figurerar namn som George Clooney, Ralph Fiennes, Tilda Swinton och Scarlett Johansson.

Scen ur bröderna Coens film Hail, Caesar
Bildtext Scarlett Johansson i bröderna Coens nya film Hail, Caesar.
Bild: Berlinale

Förutom Laura Birn är också två andra nordiska namn klara för festivalen: Alexander Skarsgård och Mikael Persbrandt – den senare spelar SS-officer i Alone in Berlin, en film om ett par (Brendan Gleeson och Emma Thompson) som i Berlin 1940 bestämmer sig för att arbeta mot naziregimen när de får veta att deras enda son har dött i kriget.

Också Laura Birns ungdomshjälte Ethan Hawke kommer till Berlin i februari. I Maggie´s Plan spelar han mot Greta Gerwig och Julianne Moore i en film om kvinnan som har en plan som ska ge henne ett barn, men när hon blir förälskad i en gift man strular allting till sig – inte första gången Greta Gerwig (Frances Ha) spelar en kvinna som strular till det för sig.

I januari klarnar alla filmer i den så kallade tävlingsserien. Juryn som ska dela ut den gyllene björnen leds den här gången av Meryl Streep.

Berlinale arrangeras i år mellan den 11e och 21a februari.

Mer om ämnet på Yle Arenan