Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ulvsbyfallet avslutat, mordmysteriet kvarstår

Från 2015
Uppdaterad 18.12.2015 16:11.
Asianajaja Juha Manner median ympäröimänä.
Bild: YLE/Linus Hoffman

Högsta domstolens beslut att Ulvsbymordet inte tas upp till ny behandling sätter definitivt punkt för ett av de märkligaste fallen i finländsk rättshistoria. Det säger Dan Frände, professor i straff- och processrätt. Han är föga överraskad.

Enligt Dan Frände, professor i straff- och processrätt, fanns det egentligen inget annat alternativ för Högsta domstolen än att förkasta besvärstillståndet.

- Det här var ett mycket väntat beslut. Högsta domstolen har redan en gång behandlat fallet och skickat det tillbaka till tingsrätten. Det skulle ha varit ytterst osannolikt att man än en gång skulle anse att det fanns ny bevisning i det här fallet, säger Frände.

Högsta domstolens beslut betyder att Anneli Auers friande dom från i februari förblir i kraft och att Ulvsbymordet fortsätter vara ett mysterium.

HD:s beslut sätter punkt för fallet

Dan Frändes bedömning är att fallet kring Ulvsbymordet nu är definitivt avklarat, om inte Auer själv plötsligt skulle erkänna eller någon annan skyldig eller medbrottsling skulle träda fram, vilket är väldigt osannolikt.

- Det här fallet är nog nu slutbehandlat. Vi kan förstås inte utesluta att någon medbrottsling träder fram eller att Auer själv plötsligt skulle erkänna, men det här är nog något som bara händer i detektivromaner, inte i verkligheten, säger Frände.

Behandlingen av den bristfälliga polisutredningen fortsätter

Trots att fallet i sig nu är avslutat, fortsätter behandlingen av hur polisutredningen egentligen gjordes. Enligt Dan Frände placerar hela fallet polisarbetet i dålig dager, eftersom Auer mer eller mindre har dömts ut som skyldig i offentligheten, trots att hon nu går fri.

- Målet visar med all tydlighet att förundersökningen kan gå åt skogen. Och om det sker är det nästan omöjligt att reda ut ett sådant här fall.

- Med en bättre polisundersökning från första början skulle man antingen ha kunnat hitta bevis på att Auer var skyldig, eller hitta bevis på att hon är oskyldig, och på det viset undvika en sådan här karusell. Det är lärdomen av det här fallet, säger Frände.

Auer kommer att kräva stora ersättningar

Anneli Auer kommer nu sannolikt att kräva stora ersättning för att hon hållits häktad, trots att hon förklarats oskyldig.

- Hon har suttit frihetsberövad ett stort antal dagar för brottsmisstankar som hon nu har blivit frikänd för. Det här betyder att hon får en ersättning av staten. Om man inte kan komma överens om storleken på ersättningen kan det leda till rättegång.

Att Anneli Auer under den sex år långa rättsprocessen stundom ansetts skyldig och stundom oskyldig, och att tingsrätten och hovrätten har haft diametralt olika syn på hennes skuld visar att rättsapparaten gör misstag hela tiden och att olika rättsinstanser gör olika tolkningar, konstaterar Frände

- Inom rättsväsendet talar man aldrig om den materiella sanningen, utan bara om den processuella sanningen. Ingen vet, förutom Auer själv, om hon är skyldig eller oskyldig.

HD: Ulvsbymordet tas inte upp på nytt

Diskussion om artikeln