Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

FM: Exporten drar fortfarande inte

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Nordsjö hamn
Bildtext Exporten ger ingen draghjälp på två år

Finansministeriet utlovar ingen större ljusning i utsikterna för Finlands ekonomi. Åren 2012 till 2014 sjönk totalproduktionen bnp, och för i år utlovas en tillväxt på 0,2 procent.

Finansministeriet har därmed inte vare sig skruvat upp eller ner sin prognos för 2015 sedan september månad.

Ministeriet tror att ekonomin växer nästa år med 1,2 procent, och med lika mycket 2017. Tillväxten baserar sig främst på den inhemska efterfrågan - inte på utrikeshandeln.

Investeringarna tar fart och hushållens konsumtion är någorlunda stabil.

Däremot kommer exporten inte att ge Finland draghjälp på ett par år, säger ministeriet. Det betyder att industriproduktionen fortsätter att ligga på blygsam nivå.

Finansminister Alexander Stubb säger att prognosen innehåller både goda och dåliga saker.

- 1,2 procents tillväxt är den goda nyheten. Den dåliga nyheten är att sysselsättningssituationen inte kommer att förbättras.

På påståendet att regeringen med sina nedskärningar minskar den inhemska efterfrågan svara Stubb så här:

- Det är omöjligt att låta bli att skära. Vi är i en situation där statens och kommunernas skuldsättning ökat med nio miljarder euro per år från 2009.

- Vi har en mycket stram politik just nu och det är inte mycket vi kan göra åt det. Om vi gör de strukturella förändringar som vi har planerat i regeringsprogrammet så kommer vi också att komma emot med en miljard euro, och det kommer att hjälpa köpkraften.

Se finansminister Stubb berätta om de ekonomiska utsikterna: