Afrika inspireras av finsk start-up hype
Finländskt kunnande gällande att främja uppstartföretag kommer nu också till pass i utvecklingsländerna. Lokala företag kan både skapa arbetsplatser och lösa verkliga lokala problem, med draghjälp från Finland.
På presskonferensen i utvecklingsministeriets utrymmen i Dar es Salaam håller de tanzaniska företagarna korta anföranden. Entreprenörerna lovordar sina upplevelser under ett Finlandsbesök tidigare i höst.
15 av 200 sökande valdes ut att åka till evenemanget Slush i Helsingfors. Det gav en rejäl skjuts framåt för flera av företagen, som ännu är i behov av uppbackning för att stå på egna ben.

- Det var helt otroligt, det vi upplevde på Slush. Det var så inspirerande att träffa företagare med liknande bakgrund från andra utvecklingsländer. Vi brottas med samma problem, men har också liknande möjligheter, säger Catherinerose Baretto, som jobbar med företagsutveckling i Tanzania.
Hon såg styrkor i att mötas på jämlik grund och uppskattade att umgås i bastun med andra företagare.
- Där var alla jämlika, något vi kunde införa i företagsvärlden i en vidare bemärkelse, säger hon.
Bland företagen som fick besöka Slush, fanns många produkter och tjänster som är speciellt framtagna för den afrikanska marknaden.
- Vem förstår sig bättre på den lokala marknaden än de lokala entreprenörerna, frågar Teemu Seppälä retoriskt.
Han har i egenskap av ledande expert för nätverket Tanzict guidat nyföretagarna till att både marknadsföra sina koncept och renodla idéerna. Själv har han bakgrund på den finländska start-up-scenen där han var med om grundandet av Startup Sauna i Esbo i tiderna.
- Omständigheterna här är snarlika läget i Finland då. Den skillnaden finns att det saknas tillräckliga nätverk och stödfunktioner för nyföretagen här. Vår roll är därför att medla med lokala myndigheter och organisationer för att skapa samma sorts ekosystem för företagen här, säger Seppälä.
Ännu finns det jobb att göra för Finland, för utländska investerare har ännu inte så stark tilltro till marknaden i Afrika. Men den ekonomiska tillväxten är stark i regionen. Det banar väg för företagen, men medför också risker.
Finländskt kunnande har tillsvidare långt handlat om ICT-branschen, ett område som starkt är på framfart i utvecklingsländerna.
Nu har de flesta tillgång till mobiltelefon, men det gäller också att skräddarsy tjänster och produkter som specifikt lämpar sig för den lokala marknaden.
Rekordsnabb tillväxt
Därför finns många lokala tillämpningar bland företagen inom Tanzict. Ett exempel är Ubongo kids som utvecklar utbildningsprogram för den östafrikanska marknaden.
Pedagogiska program på swahili och engelskundervisning som anpassats till en afrikansk kontext har hittills varit sparsamt tillgängliga.
- Ska vi få den här kontinenten att utvecklas, måste vi satsa på utbildning av barnen. Och det kan inte börja först i tonåren, utan genast från början, säger Doreen Kessy, som är vd och grundare för Ubongo kids.
På ett par år har hennes företag vuxit till en personal på kring 20 personer och redan lyckas de göra en betydande vinst på att sälja licenser till tv-bolagen som sänder deras undervisningsprogram.
Kessy är nöjd över det stöd de fått från finländskt håll. Det behövs pengar för att komma vidare och expandera, men lika viktigt är den administrativa hjälpen. Att grunda företag i Tanzania är inte enkelt, vilket alla entreprenörerna fått erfara.
Nu har flera av dem nått långt med koncept som kan ta fart och kommersialiseras. Men även en beredskap på att allt kan rasa måste finnas.
- Jag hoppas att det här ska bära sig, och jag vet redan det finns en marknad för vår tv-tjänst med lokalt innehåll, säger Victor Joseph.
Men han har också genom nätverket fått beredskap för hur man begraver en idé som inte fungerar.
- Vi har inte kunnat tala så mycket om misslyckanden i vår kultur, men jag hoppas det ska förändras. Om inte det här lyckas, så hoppas jag att nästa projekt går vägen, säger han anspråkslöst.
"Tanzania kan bli världens matkorg"
Ett företag som har stora förhoppningar på att kunna kombinera lokal utveckling med business är Jamii Power. Deras grundare och vd Naeew Mawji ser både bromsklossar och möjligheter i Tanzania.
- Det är svårt att få tag på underleverantörer och främja internationella kontakter här. Men med draghjälp och egen vilja kommer man långt.
Mawji och hans bror har utvecklat ett solenergisystem som ska förse avlägsna byar med elektricitet. De har redan flera prototyper i bruk men planerna slutar inte där.
- Jag ser Tanzania som världens matkorg. Förutsättningarna för odling är ypperliga här, men med hjälp av solkraftsdrivna odlingsanläggningar som sparar vatten kan produktionen främjas i många regioner, förklarar han entusiastiskt samtidigt som han visar anläggningen de konstruerat.
Mawji är ändå kritisk till den lokala byråkratin och han riktar samtidigt en känga mot biståndet.
- Det är som en drog. Landet har blivit beroende av det. Man borde i stället främja det humana kapitalet. Jag vill betona att vi har ansvar att använda vår kapacitet enligt förmåga, därför är jag och min familj entreprenörer, säger han stolt.
Skapar synnergier till Finland
Naeem Mawji var också med på Slush i november och fick där kontakt med Aaltouniversitetet. Nu samarbetar hans företag med finslipningen av produkterna, för att komma närmare massproduktion.
Just tillverkning och massproduktion finns det lite av i Östafrika. Och det är en hämmande faktor för sysselsättningen.
Det hoppas Finland vara med och råda bot på på längre sikt. Den första femåriga fasen av Tanzict-projektet löper nu ut. Nu väntar en fortsättning, som under fem år ska finansieras med drygt 8 miljoner euro.
- Då hoppas vi bredda spektret från IT-branschen till att omfatta också andra sektorer där Finland har ett kunnande. Jag tänker på skogssektorn och i förlängningen möbelindustrin eller andra förgreningar, där man kan använda trä, säger Teemu Seppälä inför projektets fortsättning.