Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

UNHCR: Rekordmånga på flykt under 2015

Från 2015
Flyktingar lotsas i land av grekiska fiskare.
Bildtext Flyktingar lotsas i land av grekiska fiskare.
Bild: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

I hela världen har aldrig fler människor varit på flykt än nu. FN:s flyktingkommissariat UNHCR bedömer att det totala antalet flyktingar under 2015 överskridit 60 miljoner människor.

I slutet av 2014 räknade man med 59,5 miljoner flyktingar och tvångsfördrivna i världen. Det var en rekordsiffra, men under det innevarande året har den "överskridits med bred marginal", fastslår UNHCR i sin rapport.

Rapporten bygger på statistik från årets sex första månader, och därför är inte sommarens och höstens väldiga ström av flyktingar och migranter till Europa medräknad. Helt klart är dock att siffrorna för hela årets del blir mycket dystra.

Enligt UNHCR tvingades under första hälften av 2015 i genomsnitt 4 600 människor på flykten varje dag.

Kriget i Syrien, som pågått sedan 2011, är den viktigaste orsaken till utvecklingen. Vid slutet av juni hade totalt 4,2 miljoner syrier flytt från sitt hemland.

Andra väpnade konflikter, som de i Ukraina, Jemen och Kongo-Kinshasa, har resulterat i att flera hundratusen människor tvingats lämna sina hem.

- Aldrig har det varit ett större behov av tolerans, medmänsklighet och solidaritet med dem som har förlorat allt, säger FN:s flyktingkommissarie António Guterres.

Diskussion om artikeln