Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Finländarna skickar fortfarande miljontals julkort

Från 2015
Uppdaterad 21.12.2015 11:51.
Julkort på postsorteringscentralen i Böle.
Bildtext Tusentals lådor fylls med julkort och brev till julgubben på Posten i december.
Bild: Yle/Petter West

På Postens sorteringscentral i Böle är maskineriet igång dygnet runt. Hundratals säsongsarbetare jobbar med att sortera den enorma mängden julkort som anländer utöver den vanliga posten.

Ibland kommer det post vars adress är omöjlig att tyda. Står det bara ett namn och en ort kan det vara svårt att hitta rätt.

Henri Salmi arbetar vanligen som vice förman i sorteringen, men under jultiden har han hand om rekrytering.

- Det är nog hektiskt. Vi har ungefär dubbelt så många arbetare som normalt och vi använder oss av provisoriska utrymmen.

Programmet är inte längre tillgängligt
Morgonöppet: Din stad: Så sorteras posten. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I Böle sorteras kring tretton miljoner julkort i år, alltså ungefär en tredjedel av alla i hela landet.

- Mängden julkort har minskat här under åren, men ganska lite. Ännu i slutet av åttiotalet skickade finländare över 50 miljoner julkort, nuförtiden talar vi om cirka 40 miljoner. De är fortfarande mycket populära, berättar Salmi.

Julkorten sorteras för hand

Efter att man jobbat en tid så lär man sig ju adresserna på båda språken. Det är bara en fråga om kompetens, snabbt lär man ju sig även om adressen skulle vara ovanligare på svenska.

All post anländer först till centralens mottagningsenhet. Där kontrolleras den med hjälp av en elektronisk sändningslista. Sedan skickas posten till försortering där den delas upp enligt storlek och sorteringstyp.

Postsorteringscentralen i Böle.
Bildtext En stor del av posten sorteras för hand.
Bild: Yle/Petter West

Nästa steg är den egentliga sorteringen som sker antingen maskinellt eller manuellt. Alla julkort, till exempel, sorteras för hand.

Efter att posten grupperats skickas den ut till ett annat postcenter i Finland eller till postkontor för utdelning. Enligt Salmi är systemet ganska vattentätt.

- Det är väldigt få som tappas bort. Ibland kommer det post vars adress är omöjlig att tyda. Står det bara ett namn och en ort kan det vara svårt att hitta rätt om personen heter något mycket vanligt. Det är ändå en mycket, mycket liten andel, kanske någon promille.

Gatunamnets språk ska inte ha betydelse

Yle Huvudstadsregionen fick in följande fråga till veckans Din stad-omröstning: "Posti returnerar ofta brev till avsändaren som om adressen vore fel, fast den bevisligen är korrekt? Är det för att den är på svenska?"

Vi ställde frågan till Salmi, som säger att språket adressen är skriven på inte har någon betydelse i sorteringsprocessen.

- Förstås om det är frågan om ett mycket ovanligt ortnamn så kan det göra sorteringen svårare. Men är postnumret rätt så är det egentligen ingen skillnad om adressen står på finska eller svenska.

Då de gäller själva utdelningen behärskar brevbärarna gatunamnen på båda inhemska språken, försäkrar Posten. Också Salmi konstaterar att arbetarna förväntas känna till sin rutt på både finska och svenska.

- Efter att man jobbat en tid så lär man sig ju adresserna på båda språken. Det är bara en fråga om kompetens, snabbt lär man ju sig även om adressen skulle vara ovanligare på svenska.

Henri Salmi.
Bildtext Står postnumret rätt ska brevet hitta fram, även på svenska, säger Henri Salmi på Posten.
Bild: Yle/Petter West

Brev får öppnas som sista åtgärd

Vad händer då med sådana julkort vars adress inte går att tyda? Salmi berättar att de skickas till Jyväskylä där Kommunikationsverket har sitt kontor.

- Där har man rätt att öppna kuvert och försöka lista ut mottagaren. Lyckas det inte förstörs posten efter en lagstadgad tid.

Bidrag till Postens julkortstävling.
Bildtext På Posten i Böle finns en utställning med bidrag som skickats in till en julkortstävling.
Bild: Yle/Petter West

I jultider finns det en väldigt populär adress dit Salmi garanterar att all post säkert hittar fram, även om adressfältet är bristfälligt.

- Julgubben har sitt postkontor vid polcirkeln i Rovaniemi. Dit skickar vi all hans post.