Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Med svart blir hemmet ett museum

Från 2015
Uppdaterad 23.12.2015 14:22.
svart kaffekopp, svarta ljus
Bild: Elsa Rinne

I flera års tid har jag älskat den vita färgen. Vita soffor, antikt äggskalsvitt porslin och vitt linne gjorde mitt hem till ett himmelrike. Det sägs att extroverta personer som träffar mycket människor behöver det vita för att lugna sig från alla intryck. Det vita klostret stillar sinnet. Svarta detaljer gör det vita mer musealt.

Svart porslin

Första gången det svarta smög in i mitt hem var via porslinet. Jag är en porslinsmänniska, det är mitt alter ego-material. En engelsk kopp med svart landskapsmotiv blev min svarta entré i hemmet. I Sverige kallas motsvarande porslin från 1800-talet för det svarta Sverige.

På min senaste antikrunda hittade jag en mycket sliten gräddfärgad kopp med svart landskapsmotiv. Den ser ut som en 1700-tals pjäs. Ett annat fynd är stopet av porslin, som föreställer Gustav Vasa som håller tal. I den trivs den vita hyacinten inför julhelgen.

antik svartvit kaffekopp
Bild: Elsa Rinne
gammal kopp
Bild: Elsa Rinne

Svarta ljus och linne

Det behöver inte vara svart antikt för att ge den lugna, tysta och sakrala stämningen. Ett knippe svarta ljus lätt virade med ett gräddfärgat spetsband ger en rofylld atmosfär på matbordet. Svarta linneservetter ger middagen ett värdigt element.

Det svarta kan ge ett barockt intryck, stärka känslan av fest och beroende på formspråk också ge ett pompöst intryck. Under den viktorianska tiden blev svart en modefärg i England. Då bar damerna svarta sorgesmycken på fina middagar.

gamla vinglas vid en svart ljusstake
Bild: Elsa Rinne

Sakralt och dramatiskt

Svarta vinglas på ett bord för tankarna till Shakespeares dramer. Då kan konversationen bland gästerna lätt bli dramatisk!

Jag älskar gamla böcker, vars ryggar redan rispats sönder. På ett vitt halvmånebord har jag placerat ett flitigt läst exemplar av Nya Testamentet tillsammans med en ljussläckare av mässing. När jag ser på det sakrala stillebenet får jag lugn och ro i själen. Det svarta slitna tygomslaget har blivt flitigt berört av flera läsares fingrar.

en svart bibel
Bild: Elsa Rinne

Mormors svarta piano

Till julen tänder jag ljusen i min mormors svarta piano. De gyllene ljusstakarna belyser minnet av min mormor som sjöng julsånger till sitt eget ackompanjemang. Pianot hade hon fått köpa i Hangö av en vänlig äldre fru. Under kriget transporterades pianot till Ekenäs med hjälp av hästar.

Det glansiga, svarta pianot, tillverkat i Berlin är i nyrenässansstil och inger respekt varje gång jag ser det.

svart piano
Bild: Elsa Rinne

Den ryska flickan

I köket hänger tavlan med den ryska flickan i klädd en brudslöja. Hon serverar varm choklad i ryska, blåvita, höga porslinskoppar med lock. Bakgrunden är svart och ger ett tyst och vilsamt intryck åt den annars så färggranna målningen i gyllene träram.

Att inreda hemmet med en tavla med mycket svart, till exempel porträtt från 1700- och 1800-talen ger en härligt museal känsla i ett hem. Jag är speciellt förtjust i att hänga en sådan tavla i ett kök. Det för tankarna till Frankrike och Nederländerna.

rysk flicka serverar kakao, tavla
Bild: Elsa Rinne

Elsas sköna svärta

Elsa Rinne instagrammar under namnet elsarin. Hon är förtjust i den svarta färgens stramhet. När Elsa fotograferade mode och inredning för mina webbartiklar om den svarta färgen började hon fundera djupare på den svarta färgens filosofi.

- För mig är svart en av de finaste färgerna. De flesta förknippar väl svart med döden medan jag tycker den symboliserar livskraft. Svart ger kontrast både till bilder och till vardagen! Vår skugga är också alltid svart oavsett vad....

flicka med blont hår
Bild: Elsa Rinne