Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Katri Helena: Jag trodde sångkarriären skulle bli ganska kort

Från 2015
Uppdaterad 19.12.2015 22:20.
På resande not: Katri Helena - Spela upp på Arenan

Få artister har gjort ett sådant avtryck i den finska populärkulturen som Katri Helena. Hon gästar säsongsavslutningen av På resande not och förgyller finalen med två klassiska eurovisionsbidrag.

Katri Helena spelade in sin första skiva 1963 och redan året efter fick hon en stor framgång med "Puhelinlangat laulaa".

- Som ung trodde jag att sångkarriären nog skulle bli ganska kort, säger Katri Helena. Det var inte så speciellt och inget riktigt jobb.

- Det var först när jag sjungit i tio år som jag insåg att det här kanske var något man kunde fortsätta med. Då först började jag jobba hårdare på att hitta mig själv, vem jag verkligen var som artist. Då började jag prova olika musikstilar och försöka ge en lite annan bild av mig själv.

- Nu har den korta karriären hållit på i femtiotvå år. Det är svårt att förstå att det är så många år.

Finns det en av dina låtar som du kan hålla fram som den allra viktigaste för dig?

- Det där är en hemsk fråga, säger Katri Helena och skrattar till. Jag skulle lätt kunna säga femton av mina låtar som betytt speciellt mycket för mig.

- Får jag säga två? Då säger jag mina två sånger om himlen, "Anna mulle tähtitaivas" och "Katson sineen taivaan". Men "Vasten auringon siltaa" och "Katson autiota hiekkarantaa" kommer inte långt efter.

- Ser du? Det går inte att välja en. Nu blev det fyra...

Den långa karriären har också sammanfattats på teaterscenen. 2011 satte Helsingfors stadsteater upp musikalen "Katri Helena - Sinivalkoinen ääni", baserad på sångerskans liv och karriär.

- Det var härligt att uppmärksammas på det sättet, men det var nog verkligen livet i kortformat som presenterades där. Första gången jag läste manuset tänkte jag att "var det här allt"?

- Det var ju alla fina sånger som hade den egentliga huvudrollen. Det var väldigt rörande att musikalen gjordes och jag var väldigt tagen av slutresultatet.

Två gånger har Katri Helena representerat Finland i Eurovision Song Contest: 1979 i Jerusalem och 1993 i irländska Millstreet.

- Resan till Jerusalem glömmer jag aldrig. Det var fint organiserat och vi fick resa runt till flera bibliska platser. Det var väldigt speciellt, men det var en fin resa till Irland också.

- Nog är det spännande att få vara med om en sådan tävling som Eurovisionen. Det är det inte alla som får!

På resande not med Katri Helena
Yle Fem lördag kl 21:00

Lyssna på musik med Katri Helena och de andra gästartisterna i På resande nots spellista

Mer om ämnet på Yle Arenan