Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Låt inte andra ta över ditt nät!

Från 2015
Uppdaterad 21.12.2015 14:34.
plasthandskar på sig när man använder tangentbord
Bildtext Ditt nätverk är vägen in i din dator. Eller mobil. Eller platta.
Bild: YLE/Jyrki Valkama

Kravbrev från företag som vill ha pengar för att du har laddat ner illegalt har dykt upp här och var i Finland. Trots att du kanske inte är den som stått för nedladdandet utan grannen som ”lånat” ditt nätverk. Som du trodde att du hade lösenordsskyddat.

Harald Grönstrand var en av dem som fick en kallduch när han fick kravbrev från advokatbyrån Hedman Partners som hävdade att han hade laddat ned filmer illegalt. Vilket Harald bestämt förnekar eftersom han, enligt honom själv, inte ens var hemma då det här skulle ha hänt.

- Det finns en möjlighet att någon har använt mitt trådlösa nätverk, säger Harald. Alla adminlösenord har varit de jag fick från operatören, inte har jag ändrat något.

Harald riskerar nu att behöva betala de 800 euro som Hedman Partners betalningsuppmaning kräver om det här går vidare till rätten och han inte får rätt. Om nu den som laddat ned inte är Harald själv utan till exempel en granne som tjuvåkt hans nätverk, så återstår frågan om det ändå blir Harald som bedöms som skyldig eftersom det är hans nätanslutning som använts.

Vad gör man åt tjuvåkare då?

Vad ska du göra för att skydda dig från ofrivilliga besökare som surfar loss på ditt nät och i värsta fall sysslar med illegaliteter då? För den som vill gräva ner sig i säkerhetsträsket finns det en myriad webbsidor med information om precis varje detalj, men om du inte orkar ska vi försöka ge dig ett par snabba förslag på åtgärder du kan vidta utan att vara elithacker eller IT-säkerhetskonsult.

1. Ändra nätverksnamn och lösenord!

Seriöst. Det här är steg ett. Vägen in på ditt nätverk går via den där apparaten du fått från din internetleverantör – en router eller modem.

Bildtext Skulle du lämna dörren hemma olåst och berätta var du bor? Samma princip gäller för nätet.
Bild: Yle/ Bettina Aspfors

Ett par enkla sökningar på nätet låter den som vill in och snylta på ditt nät hitta det som behövs rätt enkelt eftersom det finns ett antal standardinställningar som ofta används och finns som öppen information. Åtminstone om du låtit den ha kvar fabriksinställningarna.

Alltså, byt nätverksnamnet och lösenordet! Och glöm inte att välja något mera komplicerat än namnet på din favoritteletubbie!

Det här kräver att du plockar fram användarhandboken och följer instruktionerna för hur du ska komma åt din apparats inställningar så att du kan ändra det här. Nej, det är inte så svårt som det kan låta.

2. Dölj ditt nätverksnamn för andra

Ju mindre folk vet om ditt nätverk, desto bättre. Moderna routrar och modem ger dig möjlighet att dölja ditt nätverksnamn. Gör det. Det betyder att din anslutning inte dyker upp på listan som genereras när någon söker efter trådlösa nätverk i ditt område.

Återigen är det användarhandboken som är din vän.

3. Ha uppgraderad och tillräcklig ny utrustning

En kanske jobbig, men ofrånkomlig sanning, är att saker blir gamla. Äldre nätverksapparater är ofta säkerhetsluckor helt enkelt på grund av att ny teknik och nya sätt att behandla data sprungit om dem. Den där maskinen som för ett par år sedan försvarade din blygsamma plats i cyberrymden som ett högteknologiskt fort kan vara lika användbart som ett skjul byggt av gladplast i dag.

Gammalt modem
Bildtext Om ditt modem ser ut så här är det läge att byta...

Tidigare användes ett säkerhetsprotokoll kallat WEP, men modernare apparater har gått vidare till något som kallas WPA2, som är säkrare (även om det även här finns säkerhetsluckor). Den relevanta informationen att ta med sig här är att om du har en apparat som inte har WPA2 så är det dags att skaffa nya grejor.

4.Använd inte gratis VPN om du kan undvika det

I takt med att strömningstjänster ökat i popularitet har även folks missnöje med att vara begränsade till det egna landets utbud (av diverse copywrightskäl) lett till att flera söker sig till program som kan öppna upp utlandets rika skattkistor.

Tunnel, 1982
Bildtext VPN är en slags förbindelse eller "tunnel" mellan två punkter i ett nätverk. Det jobbiga är bara när du inte vet vem som springer omkring i den..
Bild: Arja Lento/Yle

VPN-tillägg i webbläsaren är mycket enkelt förklarat ett sätt att öppna upp en internetanslutning till ett annat land via en annan anslutning som har tillgång till det lands nät du vill åt. Det finns en hel del gratisversioner av sådana här tillägg.

Problemet med dem är att de ofta fungerar enligt principen ”jag lånar mitt nät så lånar någon mitt i utbyte”. Vilket är ok, tänker du, eftersom du är en mycket snäll, laglydig medborgare som bara surfar efter enhörningsbilder, roliga kattgifar och strömmar den där TV-serien alla talar om.

Men du vet inget om den du upplåter ditt nät åt.

I teorin kan den person som lånar ditt nät ladda hem filer illegalt eller utnyttja det för att utföra olika former av dataintrång eller attacker mot andra privatpersoner, företag eller stater. Nu är ju inte varje person på nätet intresserad av att hacka sig in i Pentagon eller att ladda hem barnpornografi via just ditt nät, men du lämnar dig öppen för den möjligheten om du använder de här gratistilläggen.

Vill du använda VPN och känna dig snäppet tryggare finns det betalalternativ som inte helt ruinerar dig.

5. Använd inte oskyddade, offentliga nät

Nuförtiden har de flesta affärer och platser som erbjuder gratis nätanslutning även ett skydd på plats, så läget är bättre och bättre för den som studsar mellan anslutningar när hen hänger på stan med sin mobil, platta eller bärbara dator.

Om det nät du kopplar upp dig mot däremot inte kräver lösenord, ett öppet nät, så utsätter du dig för möjligheten att någon kan spionera på eller utnyttja din anslutning. Rekommenderas inte.

När man talar om säkerhet på nätet är det svårt att inte låta paranoid eller som om man förutspår personlig undergång för alla som någonsin råkar ha haft ett dåligt lösenord. Och som med allt annat är det ju inte alls så att allt är kört om du inte genast köper den senaste routern, installerar trippellager med virusskydd och brandväggar och har lösenord baserat på en kombination av ett lottonummer från 1982 och det sumeriska alfabetet.

Men lite säkerhetstänk skadar inte.

Korrigering 21.12.2015: I den ursprungliga texten stod det att Harald riskerade böter. Harald har i själva verket fått en betalningsuppmaning på 800 euro av Hedman Partners, vilket har korrigerats i texten.

Mer om ämnet på Yle Arenan