Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Nya Star Wars slår rekord

Från 2015
Uppdaterad 18.12.2015 18:52.
Stormtroopers på en utställning i Wien i Österrike.
Bildtext Stormtroopers på en utställning i Wien i Österrike.

Den sjunde Star Wars-filmen The Force Awakens slår redan rekord. Under det första dygnet hämtade filmen in 50 miljoner dollar i biljettintäkter i USA, det vill säga kring 46 miljoner euro, skriver filmtidningen Variety.

Det tidigare rekordet innehades av filmen Harry Potter och Dödsrelikerna.

I Europa var intäkterna från premiärdygnet 13 miljoner euro. Bäst sålde filmen i Frankrike.

Förväntningarna har varit enorma på den sjunde Star Wars-filmen och den väntas slå alla tiders försäljningsrekord.

Produktionsbolaget Disney gör också pengar på att sälja diverse produkter i anslutning till filmen. Filmen kostade 200 miljoner dollar att producera, men för att kunna göra filmen tvingades Disney köpa upp Lucasfilms som producerat de tidigare filmerna och det kostade 3 miljarder euro.

Kritiken mot den nyaste Star Wars-filmen har huvudsakligen varit positiv. Bland annat har publiken glatts åt att filmen har så starka kvinnliga karaktärer och att den är så trogen stilen i de föregående filmerna.

2017 och 2019 kommer de följande filmerna

Star Wars The Force Awakens är den första filmen i en trilogi och handlingen utspelar sig 30 år efter att Jedin återvänder. Det var Jedins återkomst som avslutade den förra Star Wars-trilogin.

Med i den nyaste filmen är skådespelare som är bekanta från de tidigare filmerna, som superstjärnan Harrison Ford. De nya huvudrollsinnehavarna var ändå relativt okända före filmen kom ut.

Den första Star Wars-filmen hade premiär 1977. De två följande delarna i den nu aktuella trilogin har premiär 2017 respektive 2019.