Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Gallsten

Från 2015
Uppdaterad 09.02.2016 20:49.
man har ont på höger sida av buken
Bildtext Gallstensanfall ger smärta under höger revbensbåge.
Bild: Yle/Gpoint Studio

De klassiska gallstenssymptomen är smärta och illamående, nån halvtimme efter måltid då gallblåsan sammandrar sig för att tömma galla ut i tunntarmen.

Galla produceras i levern och innehåller bl.a. gallsyra och bilirubin.

Gallsyran behövs för nedbrytningen av fetter i tarmen. Bilirubin är en slaggprodukt som härstammar från slutanvända röda blodkroppar.

Gallan kan också innehålla kalk och/eller kolesterol. Det är av dessa som gallstenar bildas. Benägenheten för gallsten är olika hos olika personer.

Varför har vi en gallblåsa?

Gallblåsan är en reservoar för gallan. När gallan har producerats i levern förs den till gallblåsan. Där ligger den tills den behövs för att spjälka maten som vi äter. Efter måltider sammandrar sig gallblåsan och tömmer ut galla i gallgången och vidare ut i tunntarmen.

Symptom på gallsten

Alla gallstenar ger inte symptom. Om stenarna är tillräckligt små kan de följa med gallan ut i tarmen, utan att ställa till besvär, och om de är tillräckligt stora kan de bli liggande i gallblåsan utan en chans att rymmas in i gallblåsans utförsmynning.

Problem uppstår då stenar tar sig ut ur gallblåsan och fastnar, antingen i utförmynningen eller i gallgången.

Om stenen täpper till gallblåsans utförsmynning kan blåsan infekteras. Symptomen är ihållande smärta och feber
Bild: YLE/Mikael Lehtelä

De klassiska gallstenssymptomen är smärta och illamående, främst efter måltid, då gallblåsan sammandrar sig.

Smärtan brukar uppkomma ca en halv till en timme efter måltiden och känns framför allt på höger sida, under högra revbensbågen. Smärtan kan också stråla ut mot ryggen eller kännas i höger axel.

Här gör det ont vid ett gallstensanfall. Smärtan kan också stråla ut mot ryggen eller upp mot höger axel.
Bild: Svenska YLE / Miiku Lehtelä

Fet eller stekt mat och svårsmält mat, såsom ägg, äpple, gurka och ärter brukar provocera fram gallstensanfall.

Varig gallblåseinfektion (cholecystit)

Gallstenar kan ställa till också annat trassel än värk och illamående. Om stenen täpper till gallblåsans utförsmynning kan gallblåsan infekteras och fyllas med var.

Symptomen vid en cholecystit är en mer ihållande smärta, feber och allmän sjukdomskänsla.

En akut gallblåseinfektion ska behandlas med antibiotika och förr eller senare skall blåsan opereras bort.

Gallstensikterus

Gallblåsan mynnar ut i gallgången, som går från levern till tunntarmen. Om en sten täpper till gallgången hindras gallflödet från levern. Gallan stockas då i levern och gallfärgämnet bilirubin samlar sig i vävnaderna, vilket leder till klåda och gulsot (ikterus).

Vid gulsot blir ögonvitorna och huden gul. Urinen blir mörk, medan avföringen, i brist på bilirubin blir ljus. Avföringen flyter då också i toalettskålen, eftersom gallsyran inte kunnat spjälka matens fetter.

Eftersom levern mår dåligt av gallansamlingen stiger levervärdena.

Om stenen täpper till gallgången stockas gallan i levern. Levervärdena stiger, patienten blir gul och huden börjar klia. Eftersom inte heller bukspottet  slipper ut kan stenen förorsaka en inflammation i bukspottkörteln
Bild: YLE/ Mikael Lehtelä

Gallstenspankreatit

Gallgången och den gång som leder bukspott från bukspottkörteln förenas i en gemensam gång, just innan de når tunntarmen. Om en gallsten täpper till utflödet nedanom denna förgrening kan den förhindra utflödet av också bukspott och förorsaka en bukspottkörtelinflammation (pankreatit).

Symptomen på en pankreatit är smärtor till vänster om naveln, vilka kan stråla ut mot ryggen, illamående och allmän sjukdomskänsla. En bukspottkörtelinflammation kan vara livshotande och kräver snabb vård.

En sten på det här stället kan ofta tas bort via munnen, med hjälp av ett endoskop.

När ska gallblåsan tas bort?

Gallstenar som inte ger symptom behöver inte åtgärdas. Om patienten har gallstenssmärtor strävar man till operation inom några månader. Under tiden kan patienten försöka undvika mat som provocerar fram anfallen. Smärtstillande eller spasmlösande mediciner kan också användas.

Vid operationen tas både stenar och själva gallblåsan bort. Gallblåsan avlägsnas för att inte nya stenar ska bildas.

Gallblåsan tas för det mesta bort laparoskopiskt (med titthålskirurgi). Det är då frågan om ett litet och enkelt ingrepp. Ibland blir man dock tvungen att göra en öppen operation.

Man kan leva alldeles utmärkt utan gallblåsa. Om gallblåsan är bortopererad sipprar gallan i en jämn takt från levern, via gallgången och ut i tunntarmen, istället för att göra en extra avstickare till gallblåsan och ligga där och vänta på att bli utpumpad i större doser.

Läs också:
Kan man ha gallstensanfall fast gallblåsan är borttagen?

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.