Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över 70 döda i omfattande protester i Etiopien

Från 2015
Flyktingar från Oromo i Libyen sörjer drunknade flyktingar. I bakgrunden syns rebellflaggan för Oromos Befrielsefront
Bildtext Flyktingar från Oromo i Libyen sörjer drunknade flyktingar. I bakgrunden syns rebellflaggan för Oromos Befrielsefront
Bild: EPA/AMEL PAIN

Minst 75 demonstranter har dödats i protester mot regeringen i Etiopien sedan demonstrationerna i regionen Oromo började i november.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW), anklagar säkerhetsstyrkor för att ha dödat demonstranter genom att ty sig till oproportionerligt våld.

- Poliser och soldater har skjutit under protester och dödat minst 75 demonstranter, och betydligt fler skadades, säger Human Rights Watch i ett uttalande.

Den etiopiska regeringen har inte ännu reagerat på anklagelserna men den har tidigare hävdat att endast 5 demonstranter har dödats i sammandrabbningar med polisen.

Enligt regeringen har de fredliga protesterna urartat och lett till att demonstranter terroriserar civila.

Protester mot konfiskering av mark

Protesterna i flera olika städer började förra månaden när studenter drog ut på gatorna för att demonstrera mot regeringens beslut att ta över stora landområden i regionen Oromia.

Demonstranterna befarar att regeringen vill konfiskera mark som traditionellt har tillhört Oromofolket, landets största etniska grupp.

HRW säger sig ha fått trovärdiga rapporter från flera städer där säkerhetsstyrkor har öppnat eld mot demonstranterna.

I början av december dödades tiotals mänskor i städerna Shewa och Wollega, enligt HRW.

- Flera personer beskrev hur säkerhetsstyrkor i staden Walliso sköt mot en folkskara i december och lämnade döda liggande ute på gatorna, skriver HRW i sin rapport.

Risk för att våldet trappas upp

Regeringens beslut att stämpla fredliga demonstranter som terrorister innebär en allvarlig upptrappning av läget enligt människorättsorganisationen.

- Regeringens reaktion på protesterna i Oromia har lett till många döda och en allt större risk för ännu mer blodsutgjutelse, varnar Human Rights Watch.

Oromia är den största och mest folkrika av landets nio federala regioner med sina 27 miljoner invånare.