Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hizbollahledare dödad i israelisk attack i Damaskus

Från 2015
Uppdaterad 20.12.2015 10:47.
På bilden ser man Syriens huvudstad Damaskus.
Bildtext Damaskus.
Bild: Pertti Aherva, YLE

En framstående medlem i den militanta libanesiska Hizbollahrörelsen dödades i ett flyganfall mot en förort i Syriens huvudstad Damaskus natten till söndagen.

Enligt både Hizbollah och syriska källor var det israeliska stridsflyg som utförde angreppet. Israel har inte bekräftat, men inte heller förnekat detta.

- Sionistiska fiendeplan bombade byggnaden i Jaramana där han bodde, sade Hizbollah i ett uttalande. Syrisk tv rapporterade om en terroristattack utan att namnge förövaren.

Den dödade var Samir Kantar (även stavad Kuntar eller Qantar) som satt nästan 30 år i israeliskt fängelse för att ha mördat en polisman och tre civila i ett terroristdåd i Israel 1979.

Samir Kantar under ett besök i Iran 2009.
Bildtext Samir Kantar under ett besök i Shiraz i Iran 2009.
Bild: Wikimedia Commons / Mardetanha

Kantar släpptes fri i samband med ett fångutbyte 2008 och välkomnades som en hjälte då han återvände till Libanon. Han gick med i Hizbollah efter det och fick medalj av den syriske presidenten Bashar al Assad.

- Med stolthet sörjer vi kommendör Samir Kantars martyrskap och vi är stolta över att bli en familj med martyrer, skrev brodern Bassam Kantar på Twitter.

Samir Kantar var av drusisk börd och har enligt nyhetstjänsten al Jazeera rekryterat syriska druser till en paramilitär grupp som strider på president al Assads sida i det syriska inbördeskriget.

En talesman för den israeliska regeringen välkomnade Kantars död.

Kantar var endast 16 eller 17 år gammal då han ledde ett angrepp på civila i Nahariya i norra Israel 1979 i den Palestinska befrielsefronten PLF:s regi.

Angreppet betraktas i Israel som ett av de brutalaste palestinska terroristangreppen på israeliska civila någonsin.

Efter domen i Israel var Kantar en av nyckelfigurerna i PLF:s, Hizbollahs och Hamasrörelsens kidnappningar för att få sina medlemmar fria från israeliska fängelser.

En av de mest uppmärksammade kidnappningarna var då PLF kapade det italienska kryssningsfartyget Achille Lauro utanför Egyptens kust 1985.

Det italienska kryssningsfartyget Achille Lauro 1985.
Bildtext Achille Lauro.
Bild: Wikimedia Commons / D. R. Walker

Under kapningen fick det mycket publicitet att den amerikanska judiska pensionären Leon Klinghoffer mördades och kastades överbord tillsammans med sin rullstol.

Kaparna greps senare på Sicilien och dömdes.