Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ny vattenavgift på is i Vasa

Från 2015
Uppdaterad 20.12.2015 13:42.
Stuprör och dagvattenbrunn.
Bildtext Stuprör och dagvattenbrunn.

Det blir ingen ny dagvattenavgift i Vasa från årsskiftet, som det var tänkt. Förvaltningsdomstolen ska först ta ställning till frågan.

Det regnvatten och dräneringsvatten som kommer ut från gårdar inom stadsplanerat område i Vasa skulle börja kosta nästa år. Årsavgifterna skulle variera från 25 euro för de minsta gårdarna till 600 euro för riktigt stora fastigheter.

Kommer upp i stadsstyrelsen

Men beslutet har överklagats till förvaltningsdomstolen.

Ragnvald Blomfeldt sitter i tekniska nämnden i Vasa.
Bildtext Ragnvald Blomfeldt.

- Det stämmer. Det innebär att avgiften inte kan införas den första januari som det var tänkt, säger Ragnvald Blomfeldt som representerar SFP i Vasa stads tekniska nämnd.

Frågan om dagvattenavgiften kommer att tas upp på Vasa stadsstyrelses möte på måndag

"Bör momsbeläggas"

Det beror inte bara på överklagandet, utan också på beskedet som man har fått från skatteförvaltningen. Enligt myndigheten borde dagvattenavgiften nämligen beläggas med 24 procents moms.

- Det var överraskande. Det betyder ju att de redan beslutade avgifterna blir 24 procent dyrare för kunderna. Det är förstås inget som vi ser som nödvändigt med tanke på att det är kommunala uppgifter som måste göras. Det här är ju inget som exempelvis kan konkurrensutsättas, säger Ragnvald Blomfeldt.

Behövs för underhåll

Stadsstyrelsen kommer att ta ställning till om man å sin sida överklagar skattemyndighetens beslut.

Pengarna som man får in från avgifterna är tänkta att användas till att hålla rörsystemen i skick.

"Kan ta ett år"

Ragnvald Blomfeldt tror att det kan ta tid innan staden fått klarhet i de här frågorna.

- Nog ska vi väl tro att det kan ske under nästa år. Å andra sidan så är ju besvärstiderna långa. Det kan lätt ta ett år innan vi har fått beslut, säger Ragnvald Blomfeldt.