Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Köpte julgran för 70 euro - dyrt i Jakobstad

Från 2015
Uppdaterad 20.12.2015 15:24.
Inger Ahlnäs och Olivia Lill köpte en julgran i Jakobstad för 70 euro.
Bildtext Inger Ahlnäs och Olivia Lill köpte en julgran i Jakobstad för 70 euro.

I Helsingfors kan en julgran kosta 120 euro. Jakobstad är god tvåa; där kan granen kosta 70 euro. Inger Ahlnäs och Olivia Lill köpte en sådan.

Olivia Lill studerar i Göteborg, men har kommit hem till Jakobstad för att fira jul med familjen. Yle Österbotten träffar henne på Uniteds fotbollsplan i staden där hon handlar julgran tillsammans med sin mamma Inger Ahlnäs.

Det är en ovanlig start på julfirandet för Olivia Lill.

- Vi har aldrig köpt julgran förut. Oftast brukar vi hämta den från de marker som pappa har i Kållby. Men det är åkrar och inte skogsskiften, så granarna brukar vara ganska taniga och eländiga, plockade i någon dikeskant, avslöjar Olivia Lill.

Valde en enkel lösning

Ett alternativ som de hade i år var att åka ut till sommarstugan för att hämta gran.

- Men vi vet inte om isen håller, säger Inger Ahlnäs.

Så det fick bli den allra enklaste lösningen - om man ska ha en äkta gran alltså. Mor och dotter valde ut en ädelgran för 70 euro.

- Den är väldigt fin, säger de med en mun. Vi gjorde så här i år, för husfridens skull.

Billigast i Kuopio - och Jakobstad

Granen som de köpte är en av de dyraste som man över huvudtaget kan köpa i Finland. Yle Uutiset har jämfört priserna på 19 orter i landet. Enligt undersökningen finns de dyraste granarna i Helsingfors där de kostar mellan 40 och 120 euro.

Enligt jämförelsen finns de billigaste granarna i Kuopio där de kostar mellan 15 och 50 euro. Finska Yle har kontrollerat priserna i Vasa. Där kostar granarna mellan 30 och 50 euro. I Karleby kostar de mellan 20 och 60 euro.

Granar med namn

I Jakobstad går det faktiskt inte enbart att få en av de dyraste granarna i landet. Där finns också de billigaste.

- Mina granar kostar mellan 10 och 60 euro. Granarna för 10 euro är lite mindre, säger Rune Mattbäck från Esse som säljer naturligt producerade Essegranar på Uniteds plan.

Granen som Lill och Ahlnäs köpte kom från den andra försäljaren på planen. Han berättar att den var hans allra finaste gran. Den hade till och med ett namn - Belinda.