Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Afghansk guvernör vädjar om hjälp - via Facebook

Från 2015
Uppdaterad 20.12.2015 15:52.
Afghanska styrkor kallar på hjälp efter en självmordsattack mot utländska styrkor i Helmand  den 15 november år 2015
Bildtext Afghanska styrkor kallar på hjälp efter en självmordsattack mot utländska styrkor i Helmand den 15 november år 2015
Bild: EPA/WATAN YAR

Viceguvernören i provinsen Helmand varnar i ett ovanligt budskap via sociala medier att hans provins riskerar att falla i händerna på talibanerna om man inte snabbt får hjälp av regeringen och president Ashraf Ghani.

Helmands viceguvernör Mohammad Jan Rasulyar vädjar om hjälp av presidenten via Facebook, eftersom han inte får direkt kontakt med president Ashraf Ghani

- Ers Excellens, Helmand står på randen och det finns ett allvarligt behov av er närvaro, skriver Rasulyar i sitt budskap till presidenten.

Viceguvernören understryker att hundratals soldater och poliser har dödats i strider med talibaner under de senaste månaderna och nittio enbart under de två senaste dagarna.

- Vi kommer att förlora provinsen om regeringen inte gör något nu, varnar Mohammad Jan Rasulyar.

- Vi kan inte förse våra styrkor med mat och ammunition i tid. Vi evakuerar inte sårade eller dödade soldater från slagfältet, och de utländska styrkorna följer med läget från sina baser utan att erbjuda stöd, klagar viceguvernören.

Han syftar till att de utländska styrkor som fortfarande finns i landet, inte längre deltar i regelrätta strider även om amerikanska specialstyrkor stöder afghanska kolleger i särskilda fall.

En av de mest våldsdrabbade provinserna.

Helmand som ligger i sydvästra Afghanistan har länge varit en av de oroligaste provinserna i landet, på grund av den långa gränsen med Pakistan där talibanerna har baser och det högsta ledarskapet har sitt högkvarter.

Provinsen ligger också intill provinsen Kandahar, talibanernas starkaste fäste där rörelsen föddes på 1990-talet.

Helmand är också ett centrum för opiumodling och smuggling, som talibanerna beskattar för att få pengar till vapen och förnödenheter.

Ingen reaktion från presidenten

President Ashraf Ghani har inte ännu reagerat på viceguvernörens vädjan om hjälp.

President Ashraf Ghani har inte reagerat på viceguvernörens vädjan om hjälp.
Bildtext President Ashraf Ghani har inte reagerat på viceguvernörens vädjan om hjälp.
Bild: EPA/HEDAYATULLAH AMID

Armétalesmannen Mohammad Rasool Zazai säger att han inte vill kommentera budskapet men han försäkrar att Helmand aldrig kommer att falla.

Provinsens polischef Abdul Rahman Sarjang håller med talesmannen.

- Vi har starka styrkor i Helmand. Vi har lämnat vissa platser av taktiska skäl men alla styrkor samarbetar väl och mycket snart kommer vi att berätta om stora framgångar, säger Sarjang.

Läget som i Kunduz

Läget i Helmand påminner om situationen i provinsen Kunduz i norr där talibanerna har ansatt regeringsstyrkor hårt det här året.

Talibanerna lyckades till och med inta provinshuvudstaden Kunduz för en kort tid i september innan de drevs ut med hjälp av amerikanskt flygstöd.

Det sågs som en viktig symbolisk seger för talibanerna eftersom Kunduz blev den första provinshuvdustaden som talibanerna har lyckats erövra sedan de drevs från makten år 2001.

Provinsledningen vädjade också förgäves om hjälp innan talibanerna erövrade provinshuvustaden Kunduz i september.