Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Konservativa störst i Spanien men förlorade stort

Från 2015
Uppdaterad 21.12.2015 08:14.
Partido Popular med premiärminister Mariano Rajoy i spetsen firar segern i det spanska parlamentsvalet.
Bildtext Partido Popular med premiärminister Mariano Rajoy i spetsen firar efter valet.
Bild: EPA/CHEMA MOYA

Det styrande konservativa partiet Partido Popular (PP) är fortfarande största parti i Spanien, men tappade ändå stort i gårdagens parlamentsval. Två nya populistpartier gjorde historia och tog sig in i parlamentet.

De konservativa gjorde sitt sämsta parlamentsval någonsin och fick endast 122 platser då det förlorade över 60 platser i parlamentet.

Partido Popular fick ingen egen majoritet och regeringsförhandlingarna väntas därför bli svåra.

- Jag försöker bilda en koalitionsregering. Vi inleder en ny period i Spanien som inte blir lätt och vi måste nå överenskommelser, sa premiärminister Mariano Rajoy i sitt segertal inför jublande anhängare i Madrid.

Två nya partier spelar vågmästarroll

Socialisterna (PSOE) som är i opposition förblir näst största parti med 91 platser, medan de nya partierna Podemos och Ciudadanos tog sig in i parlamentet för första gången.

Vänsterpopulistiska Podemos blir tredje största parti med 69 platser medan centerliberala Ciudadanos får 40 platser i parlamentet.

Partierna vann stort på de båda traditionella storpartiernas bekostnad och tvåpartimodellen ser därmed ut att vara över i Spanien.

Ledaren för Podemos Pablo Iglesias (tredje från vänster) och hans team firar valresultatet.
Bildtext Ledaren för Podemos Pablo Iglesias (tredje från vänster) och hans team firar valresultatet.
Bild: EPA/JUANJO MARTIN

Missnöjet med den svaga ekonomin, höga arbetslösheten och otaliga korruptionsskandaler gjorde att många övergav de traditionella matkpartierna.

- Det här var en historisk dag för Spanien som inte är sig självt längre, jublade Podemos ledare Pablo Iglesias i natt.

Vänstern kraftigt framåt

Socialisterna, Podemos och tre andra små vänsterpartier har nu 172 platser i parlamentet, medan PP och Ciudadanos får 163 platser tillsammans.

Det krävs 179 platser för en majoritet i parlamentet.

- Spanien har röstat på vänstern. Spanien vill ha förändring men PP är fortfarande den ledande politiska kraften, sa Socialisternas ordförande Pedro Sanchez.

Det blir ändå svårt för den enade vänstern att bilda en majoritetsregering eftersom partierna på vänsterkanten ser så olika på den ekonomiska politiken.

Inställningen till Kataloniens självständighetssträvanden skiljer sig också bland vänsterpartierna.

Ciudadanos och PP?

Ciudadanos ledare Albert Rivera sa att partiet är redo att förhandla med alla partier om en koalitionsregering.

Partiets marknadsvänliga linje har antytt att partiet kunde tänka sig att bilda regering med de konservativa

- Vi kommer att vara beslutsamma då vi bildar en regering som har en chans att förändra landet, sade Rivera efter valresultatet.

Läget påminner om det i grannlandet Portugal där de styrande konservativa vann parlamentsvalet i oktober, men det var vänstern som bildade regering.

- Valresultatet bekräftar att Spanien har stigit in i en period av politisk fragmentation. Nyckelfrågan blir huruvida det blir en koalition av partier mot Rajoy och Partido Popular, säger analytikern Antonio Barroso.

Spanien inte som Tyskland

De flesta experter väntar sig svåra, utdragna regeringsförhandlingar som till och med kan utlösa nyval.

Den 29 år gamle läraren Carlos Fernandez som stöder PP, oroar sig mest för hur man kan bilda en majoritetsregering.

- PP kan inte bilda en majoritet med Ciudadano, men det kan ingen annan heller. En stor koalition mellan PP och Socialisterna verkar vara det bästa alternativet, men jag betvivlar att så kommer att ske, säger Carlos Fernandez.

Både PP och Socialisterna uteslöt bestämt möjligheten av en sådan koalition inför valet.

- Resultaten var så jämna men Spanien är inte som Tyskland och kommer inte att bilda en stor koalition, sade pensionären Rodrigo Serrano som röstade på Ciudadanos.