Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Personal fruktar följder - rädda att vittna mot Vasa centralsjukhus

Från 2015
Uppdaterad 21.12.2015 08:45.
Vasa centralsjukhus
Bildtext Vasa centralsjukhus.
Bild: YLE/Mira Myllyniemi

Chefer inom Vasa centralsjukhus kan ha försökt påverka ett vittne och en målsägande under en rättegång i höst. Så står det i domen. Men sjukhuset dementerar.

För några veckor sedan kom tingsrättens dom i ett fall där tre kvinnor som hade jobbat vid Vasa centralsjukhus tilldelades stora ersättningar för bland annat diskriminering. Deras tillfälliga anställningar förlängdes inte i samband med graviditet.

Yle Österbotten har varit i kontakt med en kvinna som kallats in som vittne i rättegången. Hon har jobbat med arbetarskyddsfrågor och hon vittnade om hur det gick till när de tre kvinnornas avtal inte förlängdes.

I domen står det att hon har berättat att man från avdelningens sida ogillat att hon vittnar i rättegången.

För rädd för att prata

När Yle Österbotten ber om att få intervjua henne svarar hon att saken borde få offentlighet, men att hon inte vågar ställa upp.

- Jag är rädd. Jag kan inte kommentera saken nu, säger hon i ett sms.

Advokat förvånades

Advokat Christian Näsman var kvinnornas biträde i tingsrätten.

- Det som var förvånande var att det fanns ett vittne som var väldigt rädd. Det syntes verkligen. Sådant upplever man normalt inte i civilrättegångar som den här. I brottmål där någon är åtalad för mord eller våldsdåd, där är det vanligt med vittnen som är rädda. Men här fanns ett vittne som verkade vara rädd. Det noterades också i domen, säger Christian Näsman.

Christian Näsman, advokat i Vasa.
Bildtext Christian Näsman, advokat i Vasa.
Bild: YLE/Marcus Lillkvist

I domen står det också att en målsägande, alltså en av de gravida kvinnorna, uppmanades av sin chef att inte gå till rätten med sitt fall.

Yle Österbotten har också varit i kontakt med henne, men inte heller hon vill bli intervjuad. Inte ens anonymt.

Tungt för personalrepresentanter

Kim Berg, huvudförtroendeman för Tehy på Vasa centralsjukhus, kommenterar personalpolitiken så här:

- Själva personalpolitiken har inte ändrats så mycket. Men det här året är det tyngsta jag har upplevt som personalrepresentant, och det har jag varit i tio år. Tyvärr verkar det kommande året inte bli lättare, säger Kim Berg.

Huvudförtroendeman Kim Berg på Vasa centralsjukhus.
Bildtext Huvudförtroendeman Kim Berg.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

De tre kvinnorna vann mot centralsjukhuset, men domen kan komma att överklagas. Enligt Kim Berg finns just nu flera liknande fall där man bara väntar på slutlig dom innan man bestämmer om man går vidare och gör rättssak av dem, eller inte.

Sjukhusen dementerar

Ann-Charlott Gröndahl, personalchef på centralsjukhuset, kan inte kommentera de påstådda påtryckningarna i detalj.

- Så mycket kan jag säga att vi dementerar de där påståendena. Vi är väldigt förvånade över de här uttalandena, säger Ann-Charlott Gröndahl.

Kan du säga något mer allmänt? Stämmer det att personalpolitiken har blivit hårdare?

- Jag skulle inte uppfatta det så. Tvärtom tycker jag att vi nuförtiden arbetar mycket mer aktivt med arbetslivsfrågor som tar sikte på samarbete, information, bemötande. Ja, över huvud taget med sådana mer mjuka värden, säger Ann-Charlott Gröndahl.

Från fackligt håll säger man att det kan komma flera liknande fall nu där gravida upplever att de har diskriminerats. Vill du kommentera det?

- Det kan jag inte alls kommentera. Jag upplever att vi har alldeles klara anställningsgrunder när vi anställer personal, säger Ann-Charlott Gröndahl.

I mitten av januari klarnar det om sjukhuset överklagar diskrimineringsdomen till hovrätten.