Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Allt fler estniska turister hittar Åboland

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Åbolands skärgård
Bildtext Åbolands skärgård lockar allt fler turister att övernatta.
Bild: Yle/Nina Bergman

Den ryska turismen utgör nu en än mindre del av turismen i Åboland. Både i Åbo och i skärgården märks bortfallet, men istället har turismen från Estland sett ett uppsving.

Både på Caribia och på Sokos hotellkedja har man märkt av den minskade ryska turismen, Sokos har sett en minskning på 40 procent, uppskattar hotelldirektör Tuija Suominen-Åkerlund .

Också vid Finlands Skärgårdsbokning har Viveca Smeds-Aalto märkt att ryska turister inte längre kommer i samma mån.

- De ryska turisterna har nog minskat, i år har vi faktiskt haft inhemska kunder, jag kommer inte på att jag skulle gjort någon enda offert mot öst. Förr hyrde vi ut många av våra större, lyxiga stugor till gäster från Ryssland just innan nyår för en ordentlig vecka framåt under deras största högtid, och de kom med sina fullpackade bilar.

Vid Kasnäs bad och Strandbo har någon större förändring i turismen inte noterats för i år.

De senaste siffrorna visar däremot att antalet ryska övernattningar i Pargas minskat med 227 jämfört med i fjol. En relativt liten siffra, tycker turismchefen Niclas Gestranius.

- Men vi vet ju vad läget är i Ryssland. De som förut kommit för att fiska finns inte här längre, och det kommer nog ta flera år innan deras ekonomi stabiliseras så de har möjlighet att resa igen.

Fler estniska fiskare

Viveca Smeds-Aalto ser ändå inte bortfallet som något hot för den åboländska turismen, utan ser istället att många fisketurister kommer från annat håll.

- Fiske är ju stort i Estland, Lettland, Litauen och Polen och fler kunder från de här länderna har kontaktat oss och vill komma hit för att fiska. Målgrupperna ändras helt enkelt, men intressena är desamma, det vill säga natur, fiske och korta avstånd.

Också Niclas Gestranius säger att de estniska övernattningarna varit fler i år.

Ökad turism i Pargas

I Pargas har både de inhemska och utländska övernattningarna överlag ökat. Över 20 procent, närmare tiotusen fler har övernattat i hotell eller hyresstugor i Pargas än förra året.

Niclas Gestranius är positiv.

- Det här är oerhört goda siffror. Det är svårt att säga vad ökningen beror på, men jag kan tänka mig att en delorsak är att något inkvarteringsföretag som inte tidigare enligt lag varit tvunget att uppge statistik, nu har överskridit gränsen för gästantal och blivit tvunget. Fast med så här stora siffror kan det inte skilja, det är helt säkert att turismen också ökat.

Nästan precis hälften, drygt 4 900, av ökningen beror på inhemsk turism och den andra hälften på utländsk. De estniska övernattningarna har haft den överlägset största ökningen med 2 025 nätter.

- Vid kaffebordet har vi spekulerat lite om vädret haft en påverkan. Fiskesäsongen har förlängts och så har det varit jättefint svampplockarväder, säger Viveca Smeds-Aalto.

Finländare firar julafton på hotell

Åbo underrättelser berättar att allt fler restauranger håller öppet på julafton, och nu berättar också några hotellkedjor i Åbo att julfirande på hotell blivit mer populärt under de senaste åren.

Tuija Suominen-Åkerlund, som är hotelldirektör för Sokos hotellkedja, säger att Sokos i och med sitt lite annorlunda koncept är något av ett undantag.

- Det är redan en lång tradition för många lokala familjer att till exempel äta julmat på våra hotell efter kyrkan och på så vis fira en del av sin jul på hotellet.

Ändå håller Suominen-Åkerlund med när Caribias hotelldirektör Jussi Valtola säger att julfirande på hotell allmänt ökat och blivit mer normalt för finländska familjer.

Valtola tror att det här relativt nya fenomenet kan bero på nya familjeformer.

- Vi har tänkt mycket på orsakerna bakom det här. Jag tror en orsak kan vara annorlunda familjesituationer, många har kanske sin första familj i en stad och sin nya familj i en annan, och människor behöver någonstans att bo under helgen för att kanske träffa de olika familjemedlemmarna och släktingarna.