Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Berner: Vi har inget val - transportbranschen får lov att klara sig

Från 2015
Trafikminister Anne Berner
Bildtext Kommunikationsminister Anne Berner (c)
Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

EU hotar att driva ärendet till domstol om Finland inte slopar sina strikta regler för utländska transporter. Trots att konkurrensen ökar på vägarna kommer finska transportbolag att klara sig, tröstar kommunikationsministern.

Den finländska transportbranschen fruktar konkurs om den nationella lagstiftningen kring cabotage slopas.

Det skulle betyda att gränserna öppnas för konkurrens från billigare EU-länder och transportföretag från till exempel Estland och Polen kan börja konkurrera med de finska.

Men kommunikationsministern, centerpartisten Anne Berner stillar transportfacket AKT:s oro. Finska transportbranschen kommer att klara sig.

- Vi har bra bolag, vi har bra företagare och jag har fullt hopp för att branschen hittar möjligheter att anpassa sig, säger Berner.

EU hotar driva ärendet till domstolen om vi inte rättar oss


Transportbranschen har egentligen inga andra alternativ än att gilla läget.

EU kräver att Finland ändrar på lagstiftningen för att motsvara de europeiska direktiven.

I flera år har regeringen försökt att motarbeta EU:s krav på lagändring kring cabotaget. Nu finns det inget mer att göra, anser Berner.

- Vi har kommit så långt att Finland inte längre kan sätta sig emot det som EU kräver av oss. EU är villig att ta det till domstolen och då utgår vi ifrån att Finland får sanktioner.

― Anne Berner

”Vi kommer att stötta branschen”

Trots att Berner förstår transportfacket AKT:s oro, har regeringen förberett sig på att stöda transportbranschen i de nya utmaningarna.

- En sak vi kan göra är att fundera på att införa eurovinjetten som skulle stöda det lokala företagandet. Den andra saken är att strama åt de krav som vi ställer på däcken när tunga fartyg kommer in till Finland. En tredje är att utöka kontrollsystemen.

Samtidigt vädjar Berner om förståelse inom transportbranschen.

- Samarbeta med oss. Försök hitta de bästa möjliga lösningarna för att stöda branschen och dess konkurrenskraft inom Finland. Våra dörrar är öppna för diskussion.

Diskussion om artikeln