Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland satte världsrekord i datorsimulering

Från 2015
Uppdaterad 21.12.2015 16:40.
Bild som visar hur vätskor flödar genom ett material.

Finländska forskare har samlat ihop en forskningsgrupp som lyckats genomföra en oerhört storskalig datorsimulering.

Forskarna använde sig av världens största 3d-bilder som med mikroskopisk noggrannhet avslöjar den inre strukturen hos en bit sandsten.

Biten med volymen 1,5 kubikcentimeter består av omkring en miljon sandkorn som bildar ett poröst material som vatten och andra vätskor kan tränga sig igenom.

Unik resolution

Forskarna använde sig av 3d-bilder som består av 16384³ voxel (3d-motsvarigheten till pixel). Resolutionen blev då något under en mikrometer (en miljondels meter), vilket är en högre upplösning än vad man någonsin tidigare uppnått då man studerar materialprov av den här storleken.

Forskningsprofessorn Keijo Mattila vid Jyväskylä universitet beskriver resolutionen genom att jämföra med en vanlig tärning som delas i 16 000 skivor. Av varje skiva skapas en bild med en upplösning som är högre än vad de modernaste biograferna klarar av att visa.

Den höga resolutionen användes till att forska kring egenskaper hos porösa material.

Datorsimuleringen genomfördes med hjälp av en superdator som användes i tio timmar. Simuleringen utnyttjade 137 terabyte av superdatorns primärminne – vilket sägs motsvara den sammanlagda minneskapaciteten hos omkring 17 000 vanliga bärbara datorer.