Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Flätningstips

Från 2015
Uppdaterad 26.12.2015 10:32.
Camilla Forsén-Ström, Camilla Back och Elin Skagersten-Ström
Bildtext Camilla Forsén-Ström, Camilla Back och Elin Skagersten-Ström.
Bild: Yle/Minna Mäkelä

Flätor är tidlösa, piffar snabbt till håret inför festen och ger en hållbar frisyr hela kvällen. Håret behöver inte vara nytvättat – tvärtom är det enklare att fläta håret om det var någon dag sedan det blev tvättat.

Om du ändå tvättat håret och det känns halt och svårt att få grepp om kan du använda torrschampo eller ett mjukt spray med svag stadga i innan du börjar fläta. Kamma igenom håret innan du börjar. Sedan är du redo att köra igång.

Fiskbensfläta

 1. Där du vill börja din fläta, dela in håret i två lika stora sektioner.
 2. Ta en tunn slinga från yttersidan av den högra delen och för över den in mot mitten och över till motsatta vänstra sektionen.
 3. Gör samma sak med nästa sektion, alltså den till vänster. Ta en tunn slinga från ytterkanten och för över den till högra sektionen precis som i steg 2.
 4. Fortsätt på samma sätt tills du flätat en så lång fläta du vill ha. Fäst med hårband.

Rufsiga varianten: När flätan är klar, dra lätt i de flätade delarna för att få flätan lösare och mer osymmetrisk.

Strömsö inslag: Fiskbensfläta - Spela upp på Arenan

Vattenfallsfläta

 1. Dela det område där du vill börja din fläta i tre lika stora slingor, precis som när du ska göra en inbakad fläta.
 2. Börja med att fläta en sektion som vanligt som när du flätar en inbakad fläta.
 3. Du fortsätter med principen som en inbakad fläta där du alltså tar med lite mera hår ovanifrån varje gång du jobbar med den slinga som är högst upp. Den slinga som är längst ner släpper du dock helt och hållet och istället tar en ny slinga bredvid/framför den.
 4. Fortsätt fläta på detta vis – ta med mer hår från ovansidan och släpp taget om slingan underst som du byter ut mot en ny slinga hår som du tar upp bredvid.
 5. När du flätat vattenfallsflätan så långt du vill ha den fäster du med ett hårband eller hårspännen. Du kan också låta vattenfallsflätan fortsätta som en helt vanlig fläta som du sen enkelt fäster med hårband.
Strömsö inslag: Vattenfallsfläta - Spela upp på Arenan

Vävda flätan

 1. Med en pinnekam, ta upphårslingor på så stort område som du vill ha ditt vävda mönster på. Gå turvis upp och ner med pinnekammen när du plockar dina slingor så att du mellan dessa slingor alltid lämnar en slinga oupplockad.
 2. Ta en slinga längst fram från hårfästet och dra den rakt bak så att den ligger vågrätt under de upplockade slingorna som hänger lodrätt ner. Fäst med spännen eller låt någon hålla i de slingor som du drar bak tills du är klar med ditt mönster.
 3. Gå ett steg ner under den vågräta slingan och plocka igen upp nya lodräta slingor men denna gång lämnar du kvar de slingor som tidigare blev upplockade och istället plockar upp slingor där emellan
 4. Ta en ny slinga framifrån hårfästet och dra på samma sätt rakt bak under dessa upplockade slingor.
 5. När du fortsätter på detta sätt ser du hur det vävda mönstret kommer fram.
 6. Fäst de slingor som plockats upp framifrån hårfästet och dragits bakåt med spännen.
 7. Nu kan du välja hurudan frisyr du vill fortsätta skapa. Ska håret hänga neråt så som det är? Eller fäster du håret i en festligare knut? Endast fantasin sätter gränser!
Strömsö inslag: Vävd fläta - Spela upp på Arenan