Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Hur tvättar man ugnen bäst?

Från 2015
Uppdaterad 22.12.2015 16:20.
Två rengöringsmedel för ugnar.
Bild: Yle / Airi Saastamoinen

Att tvätta ugnen är ingen trevlig sysselsättning. När man läser anvisningarna och varningarna på ugnsrengöringsmedlens förpackningar verkar uppgiften ännu jobbigare. Men det går att rengöra sin ugn också med hederlig tallsåpa.

Tallsåpsmetoden kan kännas rätt ovetenskaplig i jämförelse med olika specialrengöringsmedel. Hur länge får man skrubba för att få en ugn ren med enbart tallsåpa och är det över huvudtaget möjligt?

Att använda tallsåpa är inte alls speciellt jobbigt, säger Teija Jerkku från Marthaförbundet. Man klarar sig med tallsåpa, en diskborste och en disktrasa.

Utvecklingschef Teija Jerkku från Marttaliitto.
Bildtext Teija Jerkku.
Bild: Yle/ Airi Saastamoinen

Innan man sätter igång med att tvätta ugnen är det viktigt att bekanta sig med både tvättmedlets och ugnens bruksanvisningar och skaffa rätt slags skyddsutrustning.

Blir ugnen lika ren med tallsåpa som med regelrätt ugnstvättmedel? Inför testet är Teija Jerkku osäker.

- Det här testet är lite spännande: ugnstvättmedel är ofta starkt basiska och fungerar bra mot feta fläckar. Tallsåpa är också basiskt, men mer neutralt.

Kungskonsumenten utför testet på de smutsigaste ugnarna i Marthornas provkök. De två medlen som tävlar mot varandra är Mr Muscle, som verkar i en halv timme i en kall ugn, samt Havus tallsåpa, som kräver att ugnen är 50-70 grader varm. Tallsåpan ska få verka i tio minuter.

Tvättresultat:

Både med ugnsrengöringsmedlet och tallsåpan tog det under en halv timme att tvätta ugnen. Med ugnsrengöringsmedlet tog det fem minuter längre, eftersom medlet skulle verka en lite längre tid.

Med tallsåpan fick man gnugga och skölja lite mer, men det aktiva arbetet tog rejält under tio minuter också med det medlet.

Tvättresultat med Mr Muscle, före och efter:

Insidan av en smutsig ugn.
Insidan av en ugn rengjord med ett ugnsrengöringsmedel.
Jämförelse av två bilder
Bilder: Yle / Airi Saastamoinen (vänster), Yle / Airi Saastamoinen (höger)

Tvättresultat med tallsåpa, innan och efter:

Insidan av en vanlig ugn.
Insidan av en rengjord ugn.
Jämförelse av två bilder
Bilder: Yle / Airi Saastamoinen (vänster), Yle / Airi Saastamoinen (höger)

- Ugnsrengöringsmedel är enkla att använda, men de luktar fruktansvärt och varningarna finns på förpackningen av en orsak, säger Jerkku. Hon väljer hellre tallsåpa också i framtiden.

- Tvättresultaten är inte så olika och man kan vara säker på att man inte andas in något ohälsosamt. Tallsåpa är dessutom ett mer miljövänligt alternativ.

Men tallsåpan fungerade inte riktigt mot fettstänken på ugnens glasruta.

- Här kan man ännu förbättra slutresultatet genom att gnugga med en blandning av matsoda, salt och vatten. Man kan använda samma medel för att rengöra ugnsgallret, men också vanligt diskmedel fungerar. Matsoda fungerar också bra mot smutsiga ugnsplåtar.

En blandning av salt, matsoda och vatten skråmar inte ugnens yta.
Bildtext Använd en blandning av matsoda, salt och vatten för att inte skråma ugnen.
Bild: Yle / Airi Saastamoinen

Glöm inte att bekanta dig med ugnens bruksanvisning!

En allmän regel är att man inte får rengöra ugnar eller plåtar så att de skråmas. Smutsen fastnar allt lättare och hårdare om ytan är skråmig.

Det lönar sig inte att försöka peta mellan plåtskenorna för att rengöra ugnens väggar. Det borde stå i ugnens bruksanvisning hur man tar loss dem. Vissa ugnars luckor har dessutom löstagbara glas, vilket gör dem lätta att rengöra.

Det finns också ugnar på marknaden som rengör sig själva med olika tekniker. Ugnens väggar och tak kan bestå av så kallad katalytisk emalj som inte tål något ugnstvättmedel alls. Men tallsåpa borde även i det här fallet vara ett säkert alternativ.

En allmän regel är att man inte får rengöra ugnar eller plåtar så att de skråmas.

Så kallade pyrolytiska ugnar är ett kapitel för sig. Där bränns smutset bort i 500 graders hetta och kan borstas bort efter det. De här ugnarna är det extra viktigt att hantera varsamt och enligt bruksanvisningen.

Onödigt att sträva efter perfektion

På basis av det här testet fungerade tallsåpa lika bra som ugnsrengöringsmedel. Det var dessutom överraskande smärtfritt att tvätta ugnen med tallsåpa.

- Var och en får avgöra vad som är tillräckligt rent för den själv. Det är bäst att inte sträva efter perfektion heller i den här saken.

Ju oftare man tvättar ugnen, desto lättare gör man det för sig själv. Att gnugga bort gammal smuts som brunnit fast många gånger kan vara en mardröm, medan nya stänkt går lätt att torka bort.

Airi Saastamoinen
Ursprungstexten på Kungskonsumentens sidor.