Hoppa till huvudinnehåll

X3M

När girigheten tar över – Benny recenserar Mario Tennis: Ultra Smash

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Kontroller Mario Tennis
Bildtext Vem tar hem segern?

Benny och Susanne gör upp på tennisplanen medan Ted agerar bollkalle. Vem tar hem segern?

Året är 2015 och jag är ett större Nintendo-fan än någonsin.

Trots att Wii U underpresterat på marknaden anser jag att spelutbudet är alldeles magnifikt. Splatoon och Super Mario Maker bjuder båda på klassisk Nintendo-magi, men representerar samtidigt – tillsammans med fjolårets Mario Kart 8 och Super Smash Bros – den japanska spelgigantens första steg in i samtiden, en tid där spel är tjänster som kontinuerligt uppdateras med nytt innehåll.

När Splatoon och Super Mario Maker lanserades fanns det en viss oro, båda spelen kräver en engagerad spelarskara för att leva vidare, men också stöd från Nintendo för att fortsätta hålla spelarna nöjda. Idag är båda spelen stora succéer och förmodligen de två spel som kommer definiera Wii U som plattform, och det känns verkligen som att Nintendo lärt sig något i år, att de äntligen blivit ett företag värt att hylla igen. Men så släpper de Mario Tennis: Ultra Smash och visar att de fortfarande kan göra misstag.

Visa videon på Facebook

Sanslöst tunt

Det är inte att spelet inte är välgjort, för det är det. Kärnan är sund, grafiken är mysig och om man inte bryr sig om annat än att spela match på match utan målsättningar och sammanhang är det här absolut värt en titt (men jag ogillar svamparna som gör karaktärerna större, det känns som att de dikterar matcherna på tok för mycket).

Det största problemet med Mario Tennis: Ultra Smash är att det är vansinnigt tunt. Alla former av avancerade spellägen saknas, det finns ingen enspelarkarriär, ingen utrustning att låsa upp, inga mästerskap. Om man är duktig kan man se precis allt spelet har att erbjuda på några timmar, utan problem.

Återigen, låt oss titta på Splatoon och Super Mario Maker (det här är sista gången, jag lovar!). För Splatoon utannonserades planer för gratis dlc med detsamma, och Super Mario Maker har också utvecklats postrelease med nya funktioner i baneditorn och nya sorteringsfunktioner.

Mario Tennis: Ultra Smash, Kontroller
Bildtext De stora svamparna tillför en grad av slumpmässighet till matcherna som det här spelet inte behöver.
Bild: Nintendo

Övergivet

Nintendo har inte sagt ett knyst om en liknande behandling av Mario Tennis: Ultra Smash. De har smugit ut spelet på marknaden, och allt tyder på att de kommer att låta det dö.

Spekulationerna kring Nintendos nästa konsol är vilda, och de flesta tycks vara överens om att releasen är planerad för nästa höst. I det här narrativet känns behandlingen av Mario Tennis: Ultra Smash mer förståelig. Det här är ett spel som släpptes innan det var klart (jag kan inte tänka mig att innehållet var så här tunt under planeringsstadiet) för att hinna ut ur dörren innan hajpmaskinen för nästa hårdvarulansering drar igång.

Nintendo innehar en väldigt speciellt plats i många spelarhjärtan, men företaget är fortfarande ett företag, och ibland fattas ekonomiska beslut som inte har fansens bästa i åtanke. Mario Tennis: Ultra Smash är ett halvhjärtat spel som ingen bör betala fullpris för.

Mer om ämnet på Yle Arenan