Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tåg till Danmark ställs in efter svenskt id-krav

Från 2015
Uppdaterad 21.12.2015 18:28.
öresundsbron
Bild: Henry von Platen / GNU

Det svenska statliga tågbolaget SJ ställer in snabbtågen mellan Malmö och Köpenhamn från och med den fjärde januari.

Orsaken är den svenska regeringens beslut om att alla som reser med kollektiva transportmedel till Sverige måste id-kontrolleras från och med den dagen.

Det är transportbolagen själva som ska ansvara för kontrollerna. De som bryter mot reglerna kan beläggas med stora böter.

- Vi hinner i dagsläget inte utföra kontroller i Danmark. Trafikplaneringen i Köpenhamn har med såhär kort varsel inte hunnit göra en planering som gör att SJ får det tidsspann som behövs för att utföra id-kontroller på plattformen, säger Monica Berglund som är kommunikationsdirektör vid SJ till nyhetsbyrån TT.

Förlängd restid

Det är fortfarande möjligt att åka tåg mellan Danmark och Sverige med Öresundstågen. Snabbtågresenärerna måste byta till Öresundståg, vilket ökar restiden mellan den svenska och danska huvudstaden med en halvtimme till uppemot fem och en halv timme, skriver tidningen Aftonbladet.

Alla resenärer mellan Köpenhamn och Malmö måste stiga av vid Köpenhamnsflygfältet Kastrup, åka upp till avgångshallen, visa upp pass eller id-kort och sedan åka ner till perrongen igen och stiga ombord på tåget, skriver tidningen Dagens Nyheter.

Diskussion om artikeln