Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Är smarttelefonen död om fem år?

Från 2015
Smarttelefon som laddas.
Bildtext Ladda ladda ladda ... När ska vi få ett bättre batteri?

En trendrapport visar att smarttelefonen är död om fem år. Orsaken? Den är klumpig och batteriet är dåligt. Spelutvecklaren Niklas Wahrman tror att den som väntar på ett bättre batteri får vänta länge till.

Företaget Ericsson har för femte året i rad sammanställt en trendrapport med konsumenternas åsikter och önskningar om teknik.

Niklas Wahrman jobbar som spelutvecklare och det innebär att han måste ha koll på trender för att veta var konsumenten befinner sig. Han tror inte att smarttelefonen är död om fem år.

- 2010 när jag studerade vid Åbo Akademi så visade deras trendrapport att smarttelefonen skulle ersättas av tablets och läsplattor inom tre år. Jag slog vad med min professor om att smarttelefonen ännu skulle finnas kvar år 2013, och det fanns den, säger han.

Snygga spel i stället för batteri

Smarttelefonens sämsta egenskap är det dåliga batteriet. Orsaken till det är att utvecklarna valt att fokusera på telefonens prestanda i stället för batteri.

- Men batteriet blir bättre hela tiden. Om fem år skulle vi säkert kunna ha ett batteri som håller i en vecka, men man har valt att fokusera på prestanda i stället. Alltså hur snabb den är och hur snygga spel man kan få till den.

Det handlar alltså om vad man tycker är viktigt. Utvecklarna tycker helt enkelt inte att batteriets hållbarhetstid är så viktigt att satsa på. Niklas tror ändå att vi om två år har batterier som håller i ungefär två dagar.

- Men folk kommer ihåg de goda Nokia-tiderna när telefonen höll i två veckor, säger Niklas.

Snygghet framom hållbarhet

Niklas tror att något som ersätter smarttelefonen kanske kan dyka upp om ungefär tio år. Men knappast om fem år som trendrapporten säger.

Orsaken till att man prioriterat utseende och de snabba spel är pengar - det säljer bättre.

- Folk är inte så imponerade av bättre batteri, men om man kan visa att den här telefonen är 300 procent snabbare, så väljer nog många den i stället. Och att ladda telefonen varje kväll är nog inte ett så stort problem.

Virtuell och förstärkt verklighet

Det finns ändå nya grejer som kommer att dyka upp på marknaden inom fem år. Två teknologier som är på kommande är VR och AR, alltså virtual reality och augmented reality. På svenska kallas de virtuell verklighet och förstärkt verklighet.

Med hjälp av VR-glasögon kan du transporteras till en annan värld.

- Allt du ser ersätts med något annat. Du kan alltså befinna dig i ett spel eller på andra sidan jorden.

AR är glasögon som kan projicera saker. Du kan alltså titta på en vägg och få fram ett chatfönster framför dig.

- Men VR kan inte ersätta en smarttelefon för du kan inte gå runt på gatan med sådana glasögon. AR skulle teoretiskt kunna fungera för du kan gå på gatan och läsa nyheterna framför dig.

Niklas säger att det kommer att komma ut två konsumentversioner av VR nästa vår. AR tar det lite längre för, men Niklas tror att det kommer ut helt okej versioner för allmänheten om ungefär tre år.

- Om ett år kommer säkert ganska många ha upplevt virtual reality. Men det tar säkert fem år innan det blir så bra att det blir en riktigt häftig upplevelse, säger Niklas.

Mer om ämnet på Yle Arenan