Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De bytte mörka Finland mot soliga Thailand

Från 2016
Yousician
Bildtext Yousicians anställda både jobbade och levde semesterdrömmar under sin månad i Thailand.
Bild: Yousician

It-företaget Yousician flyttade sin verksamhet till Thailand för en månads tid. Största utmaningen var logistiken - att hitta bra arbetsutrymmen med säkra internetuppkopplingar och boende för 25 personer.

Ända sedan starten för fem år sedan har Yousician aktivt försökt hitta nya kreativa sätt att jobba. Då en anställd föreslog att företaget åker till södern för att jobba, så tyckte kollegerna visserligen att det var en bra idé, men ingen trodde att idén skulle förverkligas på riktigt. År 2014 åkte ändå 16 av företagets 17 anställda till Grekland för en månad. I slutet av år 2015 jobbade 25 av företagets 31 anställda i Thailand en månad.

- Att få byta ut den mörkaste årstiden i Finland till ett land med sol och värme, det fyller nog på energireserverna och ökar motivationen, säger Johanna Lammi, HR-chef vid Yousician.

Utsikten från arbetsrummet var inget vidare, så alla var väldigt fokuserade på sina skärmar.

Även om de anställda gjorde utflykter, simmade och åt långa middagar i Thailand, så var det ändå inte fråga om någon semesterresa, utan teamet gjorde riktigt jobb.

- Jag tänkte först att det kommer att vara svårt att koncentrera sig på jobbet. Utsikten från arbetsrummet var ändå inget vidare, så alla var väldigt fokuserade på sina skärmar, säger Oliver Bremer, som bara hunnit jobba på företaget några månader ännu.

- Många tänker säkert att effektiviteten blir sämre utomlands, men medan vi var där lanserade vi en ny app för ukulele och alla jobbade väldigt bra, säger Lammi.

"Vi vill vara den bästa och mest spännande arbetsplatsen"

Yousician utvecklar program för att lära sig spela olika instrument. Sedan ifjol har företaget fördubblat antalet anställda och målet är att fortsätta växa. Om ett år ska antalet anställda vara uppe i 50.

- Vi vill vara den bästa och mest spännande arbetsplatsen för vårt team, säger Yousicians operativa chef Mikko Kaipainen.

Mikko Kaipainen, operativ chef på Yousician
Bildtext Mikko Kaipainen, operativ chef på Yousician, är själv hobbymusiker. Företaget utvecklar appar för att lära sig spela olika instrument.

Kaipainen har funderat mycket på hur man kan skapa en bra anda i företaget och få folk motiverade. Alltid behöver det inte vara så märkvärdiga saker som att distansjobba i Thailand, utan också små saker kan bidra till gemenskapskänslan.

- I något skede började vi göra push-ups tillsammans på morgnarna. Det får igång blodcirkulationen. Först gjorde vi det bara som en rolig grej, men sedan blev det en vana och nu gör vi push-ups varje morgon klockan 10. Det har blivit en del av vår företagskultur, säger Kaipainen.

Morgongympa på kontoret - Spela upp på Arenan

Beskattning, arbetstillstånd och socialskydd ska vara i skick

Om man funderar på att försöka övertala arbetsgivaren att få arbeta på distans utomlands, så lönar det sig att ta reda på vilka regler som gäller i landet ifråga.

- Tre saker är viktiga, oberoende av om det är en lång eller kort vistelse utomlands. Man borde utreda beskattningsfrågan, arbetstillstånd och socialskyddet, säger konsulten Nina Gullans på Ernst & Young.

Konsultbolaget EY är bland annat specialiserade på att hjälpa företag och privatpersoner som planerar att jobba utomlands eller flytta en del av verksamheten utomlands.

- Att få arbetstillstånd och visum kan vara en lång och komplicerad process. Det beror på vilket land man åker till och vilka processer som krävs där, säger Gullans.

Nina Gullans
Bildtext Nina Gullans på EY säger att det kan ta upp till flera månader att få arbetstillstånd i vissa länder.

Det är också bra att på förhand ta reda på vilket lands socialskydd man hör till under utlandsvistelsen. Finland har socialskyddsavtal med flera länder också utanför EU och EES-länderna. Då det kommer till beskattningen ska man ta reda på om man blir skatteskyldig i utlandet.

- Beroende på hur lång utlandsvistelsen är, så kan också den finska arbetsgivaren få arbetsgivarskyldigheter i utlandet, säger Gullans.

Distansjobbet i Thailand stärkte teamandan

För Yousician var ändå de största utmaningarna för att komma iväg till Thailand rent logistiska. Det gällde att hitta bra utrymmen med säkra internetuppkopplingar för att göra jobbet möjligast effektivt. Att ordna med boende för olika behov krävde också en stor insats. Flera av de anställda hade till exempel sina familjer med under en del av vistelsen.

- Det var bara att sätta igång och fördomsfritt börja utreda olika alternativ. Många saker är ändå möjliga att ordna, säger Kaipainen.

- På Yousician gör vi mycket saker tillsammans på fritiden och i Thailand ökade förstås det här. Thailand var utan tvekan en bra upplevelse för teamandan, säger Lammi.

Diskussion om artikeln