Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åboredare: ”Vi är inte ryssagenter!”

Från 2015
Minfartyget Pohjanmaa
Bild: YLE/Mira Myllyniemi

Redaren Joakim Håkans har svårt att förstå varför staten inte ville sälja minfartyget Pohjanmaa till hans företag Alfons Håkans. Istället ska fartyget nu skrotas, meddelar Försvarsministeriet.

Håkans lämnade in ett anbud på fartyget, men efter att ha blivit ombedd att förnya anbudet med vissa förtydliganden, hörde han inget mer från Försvarsministeriet. Istället fick han läsa i lördagens tidning att fartyget nu ska skrotas.

Enligt tidningen Turun Sanomat, som talat med försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf.), kunde fartyget inte säljas till Alfons Håkans eftersom användningsändamålet var oklart.

- Vi hade olika alternativ för fartyget, till exempel övervakningsuppdrag på oljefält. Det var inget fel på våra anbud och det är ju upp till försäljaren att specificera sina villkor, säger Håkans.

Bildtext Joakim Håkans
Bild: Alfons Håkans

Han misstänker att Försvarsministeriet inte vågade sälja Pohjanmaa till honom eftersom hans rederi för några år sedan sålde ett gammalt militärfartyg till ett finskt företag med ryska ägare.

- Vi är inte ryssagenter! Vi har sålt vidare ett fartyg från 1958 som gjorts om till ett nöjesfartyg och som nu ligger förtöjd i Åbolands skärgård.

- Kanske det är det som Försvarsministeriet oroar sig för men då kan man ju fråga mig. Vi hade inga planer på att sälja fartyget vidare och vi hade förbundit oss till vissa villkor i offerten.

Försvarsmakten har räknat med att skrotningen skulle kosta 250 000 euro, Håkans hade lämnat in ett anbud på 350 000 euro.

Han anser att Pohjanmaa skulle ha lämpat sig perfekt som ett skolfartyg för elever som utbildar sig till sjömän. Det finns ett stort behov att praktikplatser och lämpliga fartyg, säger Håkans.

- Det är ett slöseri med resurser att skrota ett så fint fartyg då det kunde användas till annat. Det är ett sorgligt kapitel.

Turun Sanomat var först ut med nyheten om att rederiet Alfons Håkans lämnat in anbud på minfartyget Pohjanmaa.