Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Rökigt julpyssel på Vessö

Från 2015
Uppdaterad 22.12.2015 07:39.
man röker skinka

Vid en gammal rökbastu i Kurböle i Borgå vakar Nicklas Lindfors med några vänner. En natt utan sömn är ett litet pris för egenrökt julskinka.

Röken väller ut ur bastun då dörren öppnas. Det gäller att krypa fram för att kunna andas och se. Högt uppe i taket hänger skinkorna på rad. Det ska de göra ännu en god stund.

man eldar bastu

- Vi satte i gång med jobbet att hänga upp dem på morgonen, säger Nicklas Lindfors. De största finns allra högst uppe.

Tillsammans med vännerna Kim Backman och Hans Blomqvist gäller det att vaka och hålla eld i rökbastun under cirka 30 timmars tid.

- Vi är väl utrustade med varma kläder, mat, julmusik, rätt sorts drycker och gott humör.

- Det blir inte många timmar vi sover i natt. Bastun ska hållas på 60–70 graders temperatur.

rökt skinka

Rätt vedblandning

För att få den rätta smaken eldas rökbastun med en blandning av alved, lite enris och äppelträd. De kommande julskinkorna har dessutom förvarats i saltlake i många veckor.

- Det här är ett testat recept. I fjol premiärrökte vi julskinkor här på gården, säger Lindfors.

kompisar
Bildtext Hans Blomqvist, Nicklas Lindfors och Kim Backman har en lång natt framför sig.

Slutresultatet blev lyckat och i år röks fler skinkor. I bastun hänger 14 stycken.

- Släkt och vänner passar på, men något mer än en hobby ska det här inte bli.

Och smaken?

- Skinkan smakar bäst då man vakat 30 timmar och vet att man själv har rökt den.

Alved