Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Talibanerna avancerar i Helmand

Från 2015
Uppdaterad 22.12.2015 09:28.
Afghanska säkerhetstrupper i Helmand.
Bildtext Afghanska säkerhetstrupper i Helmand.
Bild: EPA/WATAN YAR

Från Helmandprovinsen i sydvästra Afghanistan kommer det rapporter om att talibankrigare kan vara nära att ta över hela provinsen.

Hundratals afghanska regeringssoldater och poliser har dödats i strider med talibaner under de senaste månaderna, av vilka flera enbart under de senaste dagarna.

Det strategiskt viktiga Sangin-distriktet har till stora delar redan erövrats av talibanerna, uppger BBC. Polishögkvarteret på orten ska ha omringats men soldater och poliser ska fortfarande på måndagsmorgonen utkämpa strider med angriparna.

Tidigare berättade poliskommendören för området, Mohammad Dawood, för BBC att talibanerna lyckats med att skära av alla förbindelser till polishögkvarteret och att transport av mat, vapen och ammunition inte är möjlig för tillfället.

Det kommer ändå motstridiga uppgifter från området. Myndigheter nekar till att talibanerna skulle kontrollera stora områden i Helmandprovinsen.

Sex döda amerikanska soldater

Samtidigt bekräftar militäralliansen Nato att de sex soldater som dödades i en attack i närheten av militärbasen Bagram i östra Afghanistan igår var amerikaner. Två amerikanska ochn en afghansk soldat skadades i attacken.

Det är frågan om den blodigaste attacken mot internationella trupper i landet sedan sommaren. Sammanlagt omkring 12 000 utländska militärer finns kvar i landet med uppgift att stöda afghansk militär och polis.

Talibanerna har tagit på sig attacken.