Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Undvik palmolja - fira en orangutangvänlig jul

Från 2015
Uppdaterad 22.12.2015 15:31.
Yle Nyheter: Varför ska man undvika palmoja? - Spela upp på Arenan

Palmolja är en kontroversiell råvara. Till dess fördelar hör att den är förmånlig och praktisk att producera, samt att den har egenskaper som gör att den kan användas till många syften.

Å andra sidan har den ökade efterfrågan lett till att man bland annat i Indonesien och Malaysia hugger och bränner ner regnskog för att kunna odla oljepalmer istället.

Både människor och djur far illa

- Palmoljeväxten är fantastisk på många sätt, säger Bernt Nordman, verksamhetsledare på Natur och Miljö. Problemet är hur oljan produceras, att man röjer regnskog och delvis också tropiska myrmarker som är viktiga ur en klimatförändringssynvinkel. De här områdena är en central del av det naturarv vi ska förvalta!

Bernt Nordman
Bildtext Bernt Nordman, verksamhetsledare på Natur och Miljö
Bild: Yle/ Eva Frantz

När regnskogarna skövlas drabbas både människor och djur.

- Främst drabbas ju ursprungsbefolkningen som bor i de här områdena, konstaterar Nordman. En del djurgrupper råkar också riktigt illa ut, orangutangerna har ju lyfts fram som en slags symbol för regnskogsskövlingen. Men man ska komma ihåg att det är fråga om områden med stor biodiversitet, 10 000-tals djurarter drabbas så man kan inte lyfta fram någon enskild art.

Margarin, pepparkakor, ljus

I en vanlig finländsk mataffär behöver man inte leta länge innan man råkar på produkter innehållande palmolja. Bernt Nordman grabbar tag i första bästa margarinpaket och får genast napp.

- Palmolja, rypsolja står det överst i innehållsförteckningen. Och det är frågan om en välkänd margarinprodukt.

Också bland pepparkakorna och chokladpralinerna dyker palmoljan upp. Inte heller värmeljusen är palmoljefria, utan innehåller någonting kallat palmstearin.

- Högst antagligt stearin som är tillverkat av palmolja, tror Nordman.

EU-direktiv ett steg i rätt riktning

All palmolja produceras inte på ett ohållbart sätt, men för konsumenten är det i dagsläget så gott som omöjligt att ta reda på hur det hela har gått till.

- Svårigheten är att man inte vet med säkerhet. Man kan varken garantera att oljan är bra eller dålig. Kedjan från Indonesiens öar till en supermarket i Helsingfors är väldigt lång.

Ett steg i rätt riktning är att EU för ett år sedan slog fast att det måste framgå av innehållsförteckningen om produkten innehåller palmolja eller inte.

- Tidigare räckte det att man skrev ut att produkten innehöll vegetabiliska oljor, men numera måste man specificera vilken slags olja man använt. Det är en väldigt bra grej! tycker Nordman.

De stora miljöorganisationerna arbetar för att få fram certifikat för palmolja som framställts på ett miljövänligt och rättvist sätt. Men än så länge skulle Bernt Nordman inte förlita sig på certifikaten.

- Det finns ett system som heter RSPO som är en slags första grund för ett certifieringssystem. Men det är fortfarande för osäkert för att man ska kunna förlita sig helt på detta. Det är för svårt att följa upp hela kedjan,

Ställ krav på tillverkaren

Förutom att palmolja kan användas som bränsle dyker råvaran alltså upp lite varstans i dagligvaruhandeln. Choklad, kex, kosmetika, tvål och ljus kan innehålla palmolja. Men vad ska man då göra som konsument?

Bernt Nordman rekommenderar att man kategoriskt undviker produkter innehållande palmolja, men att man också kontaktar tillverkaren och förklarar saken.

- Den direkta responsen från konsumenter är det som verkligen påverkar processerna. Om man stilla tigande bojkottar produkterna kommer det att ta mycket längre, så skicka ett e-postmeddelande till tillverkaren så de vet varför du bojkottat!

Vad är palmolja?

En vegetabilisk olja som utvinns från palmoljeväxten

Hård vid rumstemperatur

Praktisk för odlarna, går att producera mycket olja på liten yta

Används som livsmedel, bränsle med mera

Produceras till stor del i Indonesien och Malaysia

Billig, därav har produktionen ökat explosionsartat

Finns i en mängd vardagsprodukter, bland annat margarin, godis, kosmetika, ljus och tvål

RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) är ett certifikatsystem som arbetats fram av flera stora miljöorganisationer. Man strävar efter att kunna garantera hållbart producerad palmolja.

(Källa: WWF, Natur och Miljlö)