Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Irak inledde slutoffensiven mot IS i Ramadi

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Irakiska styrkor ryckar fram mot centrum av provinshuvdudstaden Ramadi
Bildtext Irakiska styrkor rycker fram mot centrum av provinshuvudstaden Ramadi
Bild: EPA/STR

Irakiska styrkor säger sig ha inlett den slutliga attacken mot Islamiska staten IS ställningar i centrum av provinshuvudstaden Ramadi.

Shiamuslimska milisförband, lokala sunnimuslimska beduinstammar och den irakiska armén deltar i offensiven med flygunderstöd från USA, som har bombat IS ställningar inför attacken.

- Vi trängde in i centrum på flera olika fronter och vi kommer att ha befriat staden inom 72 timmar, säger militärtalesmannen Sabah al-Noman.

Irakiska militärplan fällde flygblad inför attacken, där man uppmanade kvarvarande invånare att lämna området så fort som möjligt.

- Det finns familjer som lyckades fly undan Daesh gäng, säger försvarsministeriets talesman Naseer Nuri som använder det arabiska namnet för IS.

Civila som mänskliga sköldar

Islamiska staten har enligt ögonvittnesrapporter försökt förhindra civila att lämna stadskärnan och armén anklagar jihadisterna för att utnyttja civila som mänskliga sköldar.

- Vi har information inifrån staden att jihadisterna förhindrar familjer att fly, de planerar att använda dem som mänskliga sköldar, säger Naseer Nuri.

Armén uppskattar att det finns upp till 300 jihadister kvar i centrum av Ramadi, provinshuvudstad i den våldsdrabbade Anbarprovinsen som till största delen kontrolleras av IS.

Irakiska styrkor har under de senaste veckorna ryckt allt närmare stadskärnan, men framryckningen har försvårats av att jihadisterna har lagt ut stora mängder minor och vägbomber i staden.

Offensiven leds av av den arméns specialstyrkor, medan shiamuslimska milisförband ger stöd i bakgrunden.

Följande mål Mosul

Både Irak och USA har understrukit att man måste inta Ramadi innan det är möjligt att vända blickarna mot landets näst största stad Mosul, som IS intog i ifjol somras.

Ett problem är att Ramadi är sunnimuslimskt och att lokala invånare betraktar shiamuslimska regeringsstyrkor med rädsla och misstänksamhet.

Därför är det viktigt att även lokala sunnimuslimska stammar deltar i offensiven i Ramadi, eftersom de väntas utgöra stommen i en ny poliskår i staden.

Detsamma gäller Mosul som domineras av sunnimuslimer.

IS har förlorat mark kring Mosul under de senaste veckorna, särskilt när kurdiska styrkor nyligen intog staden Sinjar som ligger väster om Mosul.

Kurderna lyckades samtidigt bryta av den största vägen mellan Mosul och Raqqa, IS högkvarter i Syrien.

IS förlorade 14 % av sitt område i år.

islamiska staten har i år förlorat omkring 14 procent av de områden som gruppen hade lagt under sig i Syrien och Irak.

Samtidigt har kurder utökat sitt territorium nästan trefalt, enligt den brittiska militära tankesmedjan IHS Janes.

Största delen av de områden som IS kontrollerar är ökenområden och jiahdisterna har främst fölorat städer som Sinjar och Tal Abyad som ligger vid gärnsen mellan Irak och Syrien.

Jihadisterna har också dirivits ut från Saddam Husseins hemstad Tikrit och staden Baiji och landets största oljeraffinaderi nära staden.