Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sjukdomsfall på Finnair - plan ställdes in från Kronoby

Från 2015
Säkerhetskontrollen vid flygplatsen i Kronoby
Bildtext Karleby-Jakobstads flygplats. Arkivbild.
Bild: YLE/Carl-Magnus Långkvist

Närmare 70 flygresenärer fick hitta andra lösningar under natten till tisdagen. Flygplanet till och från Karleby-Jakobstads flygplats ställdes in.

Det propellerplan som skulle ha lyft från Helsingfors-Vanda flygplats sent på måndag kväll kunde inte avgå. Planet skulle ha avgått tio minuter före midnatt, men blev kvar i Vanda eftersom det inte fanns tillräckligt med personal.

- Vi har en del sjukdomsfall så här års, säger Antti Miettinen på Finnairs informationsavdelning.

Det innebar att också det tidiga morgonflyget från Karleby-Jakobstads flygplats ställdes in. Det skulle ha avgått klockan 5:35 på tisdagen.

- När vi fattar de här besluten ser vi på helheten. En fråga som vi ställer oss är hur svårt det är att ordna med andra transporter för resenärerna, säger Satu Haataja på Finnairs informationsavdelning.

Passagerarmängden har betydelse

Enligt Haataja försöker man till exempel undvika att ställa in linjerna till och från Mariehamn. De flyger ju över hav och det är svårare med ersättande trafik.

- Vi tittar också på passagerarmängderna och ifall det är många som ska flyga vidare direkt, tillägger Satu Haataja.

Flyget från Helsingfors-Vanda skulle ha haft 33 passagerare. På returresan från Kronoby fanns 34 passagerare inbokade. Rutten flygs med propellerplan med plats för 68 personer.