Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Nyårslyx till budgetpris

Från 2015
Bubbel hälls upp i glas.
Bildtext Nyårslyx behöver inte alls kosta skjortan för att vara lyx.
Bild: YLE/Strömsö

Champagne, skaldjur och fyrverkier. Det finns många dyra sätt att ta emot det nya året på. Samtidigt är det ofta lite skralt med innehåll i plånboken efter jul. Hur ska man då göra för att fixa nyårslyxen till budgetpris?

Matias Jungar är ett känt Strömsöansikte och en man som brinner för god mat. Vilka är hans bästa mattips inför nyår ?

- Jag tycker det är en befrielse att få köra med en lättare linje efter julmatsfrossan och gärna också ganska enkelt. Samtidigt tycker jag att nyåret kan få vara festligt.

- Konsten är att få till stånd en woweffekt utan lyx. Det kan t.e.x. vara genom en överraskande presentation eller smakkombination .

Som förrätt skulle Matias bjuda på morotstartar med friterad kapris.

Morotstartar med friterad kapris
Bild: YLE/Strömsö

Vill man, och har man möjlighet att satsa lite mera på förrätten så väljer Matias en variant med både rom och lufttorkad skinka.

- Råkar man sedan ha lite kantareller i frysen kan man bjuda på den godaste kantarelltoasten med en verkligt överraskande smakcombo.

Tro det eller ej, men kantareller och rom är faktiskt ett harmoniskt par.

Kantarelltoast med sikrom, lufttorkad skinka och pepparrot
Bild: YLE/Strömsö

.

Sociala och plånboksvänligare skaldjur

Till varmrätt väljer Matias Jungar antingen vegetariskt eller skaldjur.

- Nej,alla skaldjur är inte dyra. Till exempel blåmusslor köper du för 10 -15 euro kilot. Jag älskar social mat där folk själv måste ta i med fingrarna, doppa, sörpla och suga. Det gör man när man äter stekta blåmusslor med bacon och salvia

Stekta blåmusslor med bacon och salvia
Bild: YLE/Strömsö

- Om man inte gillar skaldjur skulle jag bjuda på en budgeträtt som är nästan helt vegetarisk. Jag tycker den här baljväxtbomben hör till höstens höjdare i Strömsököket. Just i den här rätten lyfts fräschören av fänkålssalladen. Åtminstone mina smaklökar ropade av glädje över den nya smakupplevelsen då jag första gången mötte den.

Gott av baljväxter
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Lättlagat och vackert till dessert

Efterrätten då, vilka smaker får det att kittla lite extra i smaklökarna årets sista kväll?

- Tja... friskt och fräscht eller spektakulärt skulle väl vara nyckelorden. Här har jag två favoriter.

- Lingon tycker jag vi borde äta mera och den här desserten med karamelliserad mjölk och rårörda lingon är inte bara en av våra godaste efterätter utan också en av de vackraste

Karamelliserad mjölk med rårörda lingon och timjan.
Bild: Yle

- Sedan hör jag till dem som har grillen att stå framme året runt... för säkerhets skull. Michaels ingefära- och honungsgrillade ananas bjuder jag ofta på. Men den går lika bra att tilreda i stekpanna. Stek då först ananasen i smör och blanda sedan med ingefära och honung. Servera gärna med god vaniljglass.

Än dryckerna? Champagne rimmar ganska illa med budget.

- Hmm. Jag har aldrig köpt en flaska champagne och inte heller fyrverkipjäser. Jag gillar cava mera än champagne och ser gärna på när andra skjuter upp pengar i luften. I år tänker jag prova på Ellas alternativa nyårsdrinkar hon har gjort en fräsch äppelciderdrink men också hennes mörka lageröl med ginger ale var något som kan göra nyåret lite nyare säger Strömsös Matias Jungar.

Skål för det nya året!

Mer om ämnet på Yle Arenan