Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Öjvind fick besök av Finlands mest kända fånge

Från 2015
Uppdaterad 22.12.2015 20:53.
Öjvind
Bildtext Öjvind fick oväntat besök när han sålde några gamla filmer.
Bild: Privat

Öjvind sålde sina gamla filmer på nätet. Gissa vem som kom hem till honom för att köpa dem? Nikita Bergenström - en av Finlands mest kända fångar.

Trippelmördaren Juha Valjakkala, eller Nikita Bergenström som han numera kallar sig, har åkt fast efter en månad på rymmen. Polisen har hela tiden fått tips på var Nikita Bergenström kan vara och i söndags (20.12) lyckades de gripa honom i närheten av Tavastvägen i Helsingfors.

För tillfället sitter han inne för mindre brott, alltså inte för trippelmord. Det kanske ändå kan kännas lite obehagligt att ha en förrymd fånge springandes i kvarteren. En som kan lugna oss i vår nervositet är Öjvind. Han har nämligen träffat Nikita när han för ett par år sedan sålde gamla filmer på en köp-och säljsida på nätet.

- En kille under pseudonym tog kontakt och sa att han ville köpa dem. Jag gav honom min adress och dörrkod och sa att det bara är att komma in för jag är hemma, säger Öjvind.

Det var Nikita

Öjvind såg senare att det kom en bil till huset och en kille steg ut. Han öppnade dörren och när mannen började gå upp för trappan såg Öjvind att det var något bekant med honom.

- Han kom in i lägenheten och presenterade sig och jag kände hela tiden att det var något bekant med honom. Det visade det sig att det var Nikita.

Trippelmördaren Juha Valjakkala
Bildtext Nikita Bergenström har lyckats fly från fängelset flera gånger.
Bild: Str / Lehtikuva

Nikita köpte några filmer, till exempel en som heter Time bandits. Den svenska översättningen är Det våras för banditerna och den handlar om en kille som av misstag sällar sig till ett gäng banditer som stjäl skatter.

- Det är ju lite ironiskt att han valde den filmen, säger Öjvind.

Hur reagerade du när du kom på att det var Nikita du hade i ditt hem?

- Jag fick spela med bara. Han var ganska harmlös. Han hade svårt att gå i trappan och var ganska kort och såg sliten ut. Inte var han aggressiv eller något sådant.

Ganska ofarlig typ

Öjvind tror att Nikita inte var på rymmen då, men möjligtvis på permission. Eller så undersöktes han för några mindre brott.

- Min poäng är det att han är ganska ofarlig. Man är nog ganska neurotisk, speciellt i Sverige. Så klart är det på grund av trippelmordet, men jag tror nog inte det finns några större risker med honom nu.

Öjvind lärde sig ändå en sak av händelsen: i framtiden tänker han efter både en och två gånger innan han ger ut sin adress och portkod till främmande människor.

Mer om ämnet på Yle Arenan