Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Alex Fager: Modern journalistik är lyssnande

Från 2015
Uppdaterad 22.12.2015 16:30.
Alex Fager
Bildtext Alex Fager
Bild: Svenska Yle

I en kolumn i HBL 21.12.2015 jämför Fredrik Sonck engagemang och relevans i journalistiken. Med engagemang syftar Sonck på hur många läsare ett innehåll har och betonar att ett ämne kan vara relevant, utan att vara engagerande.

Sonck menar också att en större satsning på engagemang kan ha såväl en demokratisk verkan samtidigt som det kan öppna dörren för populism.

Jag håller med Sonck i mycket av det han skriver också om det luktar lite gammal stuga över jämförelsen mellan relevans och engagemang.

I dagens medievärld är avståndet mellan dig som läser och mig som skriver kort. Det här har vi journalister haft lite svårt att fatta, då vi länge tacklat internet som en utgivningsplattform i stil med tidning, radio och tv. I korthet: vi skriker hårt och ofta men lyssnar sällan.

Vi talar ju bevisligen fortfarande om engagemang i termer av mängden klick eller läsare. Det vi borde tala om handlar om vad detta engagemang skall vara. När vill du kommentera det vi gör? När vill du dela med dig av innehållet? När vill du göra din egen version av det? Och när blir det så viktigt att du måste agera stort?

I juli läste Aleksi Pahkala, radioredaktör, om hur Olli Immonen uttalat sig om en kamp mot invandringen. Aleksi kände att han måste agera. Meillä on unelma / vi har en dröm föddes på sociala medier och växte på fyra dygn från två rader text till ett evenemang som engagerade tiotalstusen människor på flera orter i Finland. Det är engagemang. Sättet som det här blev till hade inte varit möjligt för tio år sedan.

När vi talar om engagemang i journalistiken idag bör vi fokusera på dialogen med dig som läser, lyssnar och tittar. Hur kan vi närma oss varandra och hur kan vi journalister bli mera lyhörda för och nyfikna kring era berättelser, tankar och önskemål? Det är inte populism, det är modern journalistik.

Svenska Yle har arbetat aktivt för att engagera dig i år och kommer att fortsätta fokusera på det under 2016. Vi tror att det här bidrar till ett ännu bättre Finland.

Alex Fager är ansvarig för Fakta och fiktions-innehållen på Svenska Yle och redaktör för den Finlandssvenska mediepodden.