Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Min tidlösa matlagning och Pauls

Från 2016
ananasringar
Bild: YLE Strömsö

Jag har gjort mat varje dag i ett kvarts sekel. Då jag fick barn för 25 år sedan började jag. Jag förstod att en människa inte kan byggas av makaroner, tonfisk och sockermunkar, som jag som studerande livnärt mig på.

Jag började skala morötter och potatis, koka gröt och köpa apelsiner. Jag försökte rekapitulera mammas mat och jag ringde ibland; “hur länge ska sejen vara i ugnen?”, “vilka grönsaker brukar man ha i en köttsoppa?”, “vilken funktion har en buljongtärning?”.

Halva 90-talet gick åt till att återskapa barndomens 70-talsmat och med tiden blev jag ganska skicklig. Jag har inte vikt mig för speciellt många trender (om det är något att skryta över vet jag inte). Kinakålen är visserligen utbytt mot ruccola och margarinaskarna är utbytta mot smör, men där är det ungefär. Ananasringar i sockerlag har jag också skippat.

Man ska ligga i om man vill hålla sig uppdaterad i köket; det finns alltid ett surdegsbröd att ha en åsikt om, en ny etnorätt man borde ha smakat och en livsviktig hälsorapport man skulle ha läst. Därför är det lite skönt då Paul och Camilla sitter och skålar för köttfärslimpans tidlöshet och äter potatisplättar med fingrarna. Må vara sedan att de kallar dem crepe Vonassienne.

Strömsö laddar upp inför vårsäsongen som börjar 7.2. Fram till dess, fyra söndagar i rad ser vi höjdpunkter från året som gick. Det första "nygamla" programmet sänds 10.1 och 12.1 och är fullproppat med mat:

Grillad laxwrap med pepparrot och äpple
Raclette-hur du gör det lätt
Crepe Vonassiennes med romkräm
Gubbröra deluxe
Baconlindad köttfärslimpa med fruktkompott

Diskussion om artikeln