Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Vad ska man ge Kanye West i julklapp?

Från 2015
Musik i julklapp
Bildtext Musik i julklapp?
Bild: Petr Kratochvil/Open Clip Art Library/Joona Suni

En Kanye West skiva förstås. Kolla in vilka andra musikjulklappar finska artister skulle dela ut.

Musik som julklapp funkar alltid. I dessa dagar då fysiska plattor går åt allt mindre kan man till exempel ge en julklapp i form av en länk till Youtube. Gratis och enkelt. Kjell Simosas snackade med en del framstående finska musiker och frågade vilket album eller vilken låt de skulle skänka åt någon i julklapp.

Ronya och tidsmaskinen

Vår egna Ronya kommer att fira jul i Borgå-trakten tillsammans med sin familj. Ronya är vegan så julbordet kommer inte bestå av någon traditionell julmat utan helt enkelt god mat som alla vid bordet tycker om. Ronya har även ett förslag på julklappar åt andra musiker.

- Till detta skulle jag behöva en tidsmaskin men jag skulle gärna ge Justin Biebers nya album Purpose åt Mozart eller så The Weeknds nyaste åt Beethoven. Det skulle vara intressant att höra hur deras musik låtit om de hade fått höra musik från framtiden och hur det hade influerat och påverkat hela musikvärlden, säger Ronya.

Mozart får Justin Biebers musik i julklapp
Bildtext Mozart och Justin Bieber.
Bild: Yle Kuvapalvelu
Beethoven får The Weeknd:s musik i julklapp
Bildtext The Weekend och Beethoven.
Bild: Kayla Johnson

Views julklapp till idolen

Finska rapfenomenet View slog igenom i år med låten Lace som han gjorde tillsammans med LCMDF. Efter en sväng via julbordet kommer View att börja fokusera hårt på år 2016 som kommer att innebära bland annat en hel del spelningar. I julklappsväg har han en klar agenda.

- Jag skulle gärna ge Kanye Wests skiva 808's & Heartbreaks åt Kanye West själv. Bara för att tacka för den inspiration som jag har fått från den, säger View, som egentligen heter Juuso Ruohonen.

Ingen älskar Kanye West mera än Kanye West själv, så han lär åtminstone uppskatta julklappen.

Bildtext Kanye West

Niki jävlas med bandkompisarna

Då Barbe-Q-Barbies åker på turné så agerar solisten Niki ofta dj i turnébilen. Ofast lyssnas det på rock men det finns en låt som Niki spelar väldigt ofta, en låt som håller på att driva hennes bandkolleger till vanvettet.

- Maija Vilkkumaas låt Kissavideoita måste vara årets lättast fastnande dängor. Den är helt genialisk, fnissar Niki. Mina bandkompisar blir alltid lika irriterade då jag spelar den, eftersom den inte lämnar huvudet på ett bra tag då man hört den en gång.

- Jag tror jag ska ge den singeln åt tjejerna i bandet som julklapp.

Får se om Niki har bandkolleger kvar efter julafton.

Bildtext Maija Vilkkumaa
Bild: Linnéa Sjöholm / Yle

Raised Fist hälsning åt amerikanska befälhavare

Då man sjunger i ett hardcoreband har man oftast en hel del att säga. Alexander Hagman från svenska Raised Fist är inget undantag. Då frågan ställs angående julklappar i form av låtar är adressen åtminstone klar.

- Det lär vara någon amerikansk beslutsfattare som får en julklapp av mig, säger Alexander.

- Först kommer jag att tänka på Donald Trump, han skulle förtjäna en riktigt aggressiv låt.

- Även Obama skulle förtjäna en känga i och med löften som han inte hållit men jag tycker att vi inte borde glömma den mest ruttna av alla, George W Bush.

- Bush lät koncentrationslägren i Guantanamo byggas samt är ansvarig för döden av cirka en halv miljon irakier, plus en massa, massa annat hemskt, säger Alexander med en allvarligare ton.

- Vad heter den där låten där det sjungs "Burn motherfucker burn"... ja just det, Fire Water Burn av Bloodhound Gang. Den ska Bush få av mig.

Fire Water Burn
Bildtext Jimmy Pop från Bloodhound Gang
Bild: Skärmdump från Youtube

Mer om ämnet på Yle Arenan