Förrymd fånge jagas inte alltid
Finland har en human inställning till fångar, men det kan straffa sig i rymningsstatistiken. Hur reagerar polisen då en fånge rymmer och jagar man dem på allvar?
Då en av Finlands mest kända fångar, Nikita Bergenström (eller Juha Valjakkala som han hette tidigare), bestämde sig för att inte komma tillbaka till fängelset efter att ha varit på en lovlig kurs utanför murarna var det inte många som var förvånade. Trippelmördaren har rymt flera gånger förut.
Enligt tidningen Ilta-Sanomat bodde Bergenström i en lägenhet i centrala Helsingfors då han var på rymmen. Han lär ha gått ut på promenad med sin dalmatin iklädd en reflexväst utan att någon polis lade märke till honom. Polisen kunde gripa honom en dryg månad efter att han rymt.
Enligt kommissarie Mika Jylhä prioriterar polisen inte alla förrymda fångar på samma sätt.
– Polisen delar in sina uppdrag i a-, b- och c-prioritet. A-prioriterade uppdrag är sådana som vi sköter direkt och c-prioriterade uppdrag sköter vi då vi hinner, säger Jylhä.
Enligt Jylhä blir en fånge som bara avviker från sin ledighet i fängelset en c-prioritet medan en grovt kriminell och våldsam brottsling på rymmen snabbt blir en a-prioritet.
– C-fångar har ofta suttit inne väldigt länge och har blivit lugna. Man utgår från att om de inte kommer tillbaka inom utsatt tid, på exempelvis söndag, så dyker de senast upp på onsdag igen, säger Jylhä.
"De klättrade över muren"
Då en a-prioriterad fånge väl rymmer från fängelset gäller det för polisen att vara snabb.
– Jag kommer ihåg ett sådant fall under 90-talet i Vasa då två fångar klättrade över muren och hade en flyktbil som väntade på dem utanför. De tog sig sedan ut på landsbygden och vi sökte aktivt efter dem i några dagar, säger Jylhä.
Polisen fick fast fångarna efter någon veckas sökande, och Jylhä tror att det var en lättnad för fångarna att komma tillbaka till fängelset.
– Det är en väldigt stor fysisk utmaning att vara på flykt, säger han.
Väl tillbaka på anstalten är det fångvården som får ta hand om de förrymda fångarna.
– De får nog ingen uppläxning utan man kallar fången till samtal och diskuterar hur det nu gick på det här viset, säger tidigare fängelsedirektör för Vasa fängelse Sonja Kurtén-Vartio.
Hög rymningsstatistik i Finland
Finland utmärker sig i europeisk statistik då det kommer till rymningar. Statistik från 2014 visar att det görs betydligt fler rymingar i Finland än medeltalet i Europa. Drygt 30 fångar på 10 000 har rymt från fängelset. Det europeiska medeltalet ligger på drygt åtta rymningar per 10 000 fångar.
Enligt kommissarie Jylhä kan den höga siffran bero på att personer ibland väljer att inte komma tillbaka från permission.
– Det kan tyda på att vi lättare beviljar fångar permission, och då kommer den här frestelsen att låta bli att åka tillbaka till fängelset. Jag tror inte att tiden som fångarna är på rymmen är särskilt lång, det är oftast frågan om några dagar, säger han.
Jylhä menar att det är bra att vi har en human fångvård i Finland.
"Alla ska få gå på permission"
Tidigare fängelsedirektör Sonja Kurtén-Vartio säger att fångar alltid ska gå på permission, trots att risken att de rymmer då är högre.
– Då en person ska friges efter ett längre straff så hör det till att de ska få vänja sig vid friheten. Det bygger mycket på förtroende, att fången gör så som man kommit överrens om och i de flesta fall följs permissionsreglerna, säger hon.
Kurtén-Vartio tycker inte att man kan bestämma att vissa fångar får gå på permission medan andra fångar, som är kända för att rymma, inte får göra det.
– Alla ska de ut en vacker dag och någon gång måste de få prova på friheten, säger hon.