Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Vem har sagt att Hermione är vit?

Från 2015
Uppdaterad 23.12.2015 20:24.
Hermione i Harry Potter-filmerna.
Bildtext Vem har sagt att Hermione ska se ut som Emma Watson?

Nya versionen av Harry Potter får kritik på grund av att Hermione spelas av Noma Dumezweni som är svart. Finlands största Harry Potter-fan Julia Wickholm tycker man gjort ett bra beslut i valet av skådespelare.

Snart kommer en fortsättning på den sjunde boken om Harry Potter, men den här gången i teaterform. Berättelsen utspelar sig 19 år efter den sista boken och vi får följa med Ron, Hermione och Harry i vuxen ålder.

Pjäsen Harry Potter and the Cursed Child sätts upp i London i juli nästa år, och författaren J.K. Rowling har själv varit med och skrivit den. I går publicerades listan på skådespelare och valet av huvudrollsinnehavare har väckt starka känslor, speciellt när det kommer till Hermione. Hon kommer nämligen att spelas av Noma Dumezweni, som är svart.

Julia Wickholm är ett av Finlands största Harry Potter-fans, och hon blev positivt överraskad över valet av skådespelare.

- Jag tycker det är en bra sak. Jag förstår att folk är upprörda men samtidigt tycker jag det är onödigt att vara det. Det är alltid bra med representation, och det här är nu en ny berättelse. Man ska inte se den som en fortsättning på filmerna, säger hon.

Utgår från sig själv och normen

Många har säkert alltid föreställt sig Hermione som vit efter att ha läst böckerna och sett filmerna. Så också Julia.

- Det är ganska självklart att man föreställer sig henne som vit eftersom man själv är det och utgår från normen som också är vit, vilket är jättesynd.

Julia säger att när en karaktär ska vara av annan hudfärg än vit så måste det specificeras för att man på något sätt ska kunna få in just den bilden i huvudet.

- Jag har för mig att Dean Thomas är menad att vara svart i böckerna, men av någon anledning har de tagit bort stycket där det stod att han är svart. Så många tänkte inte på det då heller innan filmerna kom.

Står ingenstans att Hermione är vit

Julia berättar hon hon under de senaste åren sett många representationer på till exempel Tumblr där Hermione tecknats som svart eller där man diskuterat det faktum att hon blir mobbad och stöter på olika saker som kan kopplas till rasism. I böckerna får hon utstå mycket eftersom som härstammar från en familj som inte har magiska krafter.

- Det finns heller ingen specifik förklaring någonstans att Hermione är vit. Hon beskrivs som en tjej med rufsigt brunt hår, lite stora framtänder, och så är hon jättesmart.

Frustration på sociala medier

J.K. Rowling stödjer själv valet av skådespelare och tycker man gjort ett bra val. På sociala medier är många ändå frustrerade och försöker i panik hitta bevis i böckerna för att det här på något sätt skulle vara fel. Och frustrationen hänger mest bara på hudfärg, inte alls på skådespelarna i sig. Julia tror att ifall det varit en vit person som inte alls liknar Emma Watson skulle folk antagligen inte alls reagera lika starkt.

- Jag tror att man ganska långt utgår från sig själv och sina egna erfarenheter, men då måste man också komma ihåg alla barn som läst de här böckerna som är icke-vita och sett sig själva i Hermione. De kanske nu får känna en del av den där representationen, och det är ju helt fantastiskt för dem.

Julia Wickholm poserar med Harry Potter-böcker
Bildtext Julia Wickholm älskar Harry Potter men tycker det är synd att vithetsnormen är så stark.

Frustrerade personer klipper ut citat från böckerna. En mening som cirkulerar börjar med ”Hermoiones vita ansikte …” och det här tar man som ett bevis på att hon är vit. Julia minns det stycket från böckerna.

- Jag tror det är så att hon stirrar fram bakom ett träd och är uppenbart skräckslagen. Jag tolkar det som så att hon blir vit i ansiktet av skräck. Jag tror inte att J.K. Rowling så där annars bara skulle skriva in att hon har ett vitt ansikte.

J.K. Rowling har också bekräftat att det är precis så som Julia tror.

Alla har sin egen tolkning

Julia tror att frustrationen bottnar i att alla har sin egen tolkning av historierna. När filmerna gjordes framförde många också kritik kring vem som skulle spela vem och att skådespelarna hade fel hårfärg och så vidare. Karaktärerna såg helt enkelt inte ut så som man själv tänkt sig.

- Sedan handlar det så klart om en vithetsnorm i vårt samhälle och att böckerna är skrivna av en vit författare och att det handlar om London, som ju är ett multikulturellt ställe, men att vi ändå utgår från oss själva.

Och för en del handlar det helt enkelt om rasism.

- Det är en del av en rasistisk struktur att man på något sätt känner aggression och avsmak bara för att ett fenomen som det här har en annan hudfärg.

Sedan handlar det så klart om en vithetsnorm i vårt samhälle och att böckerna är skrivna av en vit författare.

Julia har biljetter till pjäsen och får alltså snart se berättelsen utspela sig på scenen.

- Det ska bli jättespännande och intressant att se hur de kommer att sätta upp pjäsen. När jag köpte biljetterna hade jag ju inte ens en aning om att Ron och Hermione ens skulle vara med.

Mer om ämnet på Yle Arenan