Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ole Norrback: ”Fokus på egennytta förstör samhället”

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Ole Norrback gästar Yle debatt 10.12.2015
Bild: Heidi Finnilä / Yle

När egennyttan tar över förlorar alla, säger minister Ole Norrback. Snäva gruppintressen borde varken tillåtas dominera inrikespolitiken eller den interna diskussionen i Svenskfinland, säger veteranpolitikern till Svenska Yle.

Enligt Norrback har de senaste åren i finländsk politik präglats av en politisk dragkamp, som lett till att de stora samhällsutmaningarna hamnat i skymundan:

- I den förra regeringen var det Samlingspartiet och SDP som gjorde varandra till huvudmotståndare och glömde att de hade som uppdrag att se till att folket får det bättre. Hela den perioden var nog en stagnationsperiod i finländsk politik. Den här regeringen har dessvärre fortsatt på en väg som inte för framåt.

Norrback uppmanar regeringen att stå bakom sina förslag. Att hopa och ro leder ingen vart:

- Det går inte att göra politik så att man kommer med storstilade förslag och så ändrar man sig. Man förlorar sin trovärdighet och sitt utrymme att fatta beslut.

Det går inte att göra politik så att man kommer med storstilade förslag och så ändrar man sig.

Regeringen är ändå inte roten till allt ont. Arbetsmarknadsparterna, och speciellt de fackförbund som nobbat samhällsfördraget, måste också se sig i spegeln, menar Norrback:

- Nog är det ju lite bisarrt att en yrkesgrupp inte vill gå med på ett samhällsfördrag. Det säger något om fackföreningsrörelsen, som från grunden baserade sig på solidaritet och idealism, men som har övergått i facklig egoism. Det är det som förstör samhället: att man glömmer den gemensamma nyttan på bekostnad av den kortsiktiga egennyttan.

Som motvikt till tuffa samhällsreformer behövs också mjukare åtgärder, påminner Norrback.

- Jag tror också att vi skulle behöva ett mjukare ledarskap i de finländska företagen. ”Management by perkele” som vi gjort oss kända för fungerar inte med välutbildade människor som är vana att tänka själva.

Nisch mellan oppositionen och regeringen

Den pågående regeringsperioden kännetecknas också av att Svenska folkpartiet för första gången i mannaminne är i opposition. Som oppositionsparti är det viktigt att välja sina strider, menar den tidigare SFP-basen:

- Det finns en nisch i politiken mellan opposition och regeringen, och där tror jag partiet söker sin roll. Jag tycker Carl Haglund hade ett utmärkt uttalande nyligen där han kritiserade regeringen för att sända tillbaka flyktingar som redan är integrerade i det finländska samhället. Jag är inte säker på att många andra partier skulle ha sagt det. Det är den här rollen man måste söka i politiken när man är i opposition.

Det finns en nisch i politiken mellan opposition och regeringen, och där tror jag partiet söker sin roll.

Att SFP inte är i regeringen kommer på sikt att märkas i finlandssvenskarnas vardag, till exempel då det kommer till vårdfrågor, befarar Norrback.

- Nu planerar vi en stor förändring av social- och hälsovården, och hittills har tankarna inom regeringen hur det här ska skötas på svenska inte nämnts över huvudtaget. Så jag tror att finlandssvenskarna kommer att upptäcka en stor skillnad.

Se flyktingkrisen som en möjlighet

I Europa har den gångna hösten dominerats av flyktingkrisen. Tyskland har hittills tagit emot närmare en miljon flyktingar, och Finland drygt 30 000. Enligt Ole Norrback visar reaktionerna på flyktingströmmen på EU:s oförmåga att hantera kriser:

- Det är tragiskt att EU inte kan ta sig samman och sköta den här verksamheten. Nu sköts den av människosmugglare som är fullständigt hänsynslösa och struntar i människorna bara de fått pengarna först. Istället borde EU starta i flyktinglägren och organisera en invandring som Europa och Finland behöver.

Enligt Norrback är det beklagligt att diskussionen om invandringen förs med så negativa förtecken. Han uppmanar finländarna att fokusera på möjligheter istället för hot:

- Många av dem som kommer har en god utbildning och pengar också. Inte har de kommit hit för att leva på våra pengar. Här har vi ett individuellt ansvar för att stiga upp och knäppa fanatikerna på näsan.

Vi har ett individuellt ansvar för att stiga upp och knäppa fanatikerna på näsan.

De som är skeptiska borde blicka mot Sverige, säger Norrback. Där har ekonomisk tillväxt och invandring gått hand i hand:

- Det intressanta är att Sveriges ekonomi växer med 3,5 procent, välfärden har ökat med 50 procent på 20 år. Här är man rädd för att de kommer och tar våra pengar, jobb och våra kvinnor. Alla dessa vulgäruppfattningar är fullständigt felaktiga. Vi behöver ett öppet samhälle, hela vårt välstånd bygger på att vi kan handla med omvärlden. Den dag vi börjar bygga murar är det ajöss med pensioner och barnbidrag, då börjar det sjunka.

Inskränkt revirtänkande i Svenskfinland

I Svenskfinland har diskussionen gått i nötta spår under året. Placeringen av den svenskspråkiga lärarutbildningen och lärarbristen i Södra Finland har väckt mycket debatt. Norrback skräder inte orden när han kommenterar den situation som uppstått:

- Nog är det en bisarr situation när Helsingfors och universitet och Åbo Akademi, som bägge ska spara hundratals tjänster, ska starta en egen utbildning i Helsingfors, samtidigt som det finns en utbildning i Vasa som uppfyller kraven. Det är rent skamligt att högskolefolk inte inser sitt ansvar för samhället och skattebetalarna.

Det är skamligt att högskolefolk inte inser sitt ansvar för samhället och skattebetalarna.

Enligt Norrback är problemen i Svenskfinland besläktade med de utmaningar man har i Finland och Europa just nu:

- Vi lider av ett inskränkt revirtänkande och ser grannen som någon sorts motståndare som man ska vara misstänksam mot. Vi måste lära oss att samarbeta bättre för att trygga en svensk service. De gemensamma resurser vi har måste användas maximalt för att vi ska ha en god service i framtiden!

Vilka händelser har dominerat 2015? Se minister Ole Norrback och journalisten Staffan Bruun diskutera året som gick tillsammans med Bettina Sågbom.

Yle Debatt: Året 2015 - Ett tufft år för Sipiläs regering. - Spela upp på Arenan
Yle Debatt: Året 2015 - Sfp ut ur regeringen efter 36 år. - Spela upp på Arenan
Yle Debatt: År 2015 - Europa översvämmas av flyktingar. - Spela upp på Arenan
Yle Debatt: Året 2015 - Universiteten slåss om lärarutbildningen. - Spela upp på Arenan