Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Får utanför fåran

Från 2016
Uppdaterad 31.05.2017 10:28.
Christina Anderssons och Nadja Anderssons bok Lilla Bä!? EN Bä-Bäblisk berättelse. Pärmbilden.
Bildtext Christina Anderssons och Nadja Anderssons bok Lilla Bä!? EN Bä-Bäblisk berättelse. En del av pärmbilden. 2015.
Bild: Nadja Andersson.

Ett samarbete över generationerna är Christina Anderssons och Nadja Anderssons bok Lilla Bä!? En Bä-bäblisk berättelse. Christina står för texterna och barnbarnet Nadja har gjort illustrationerna.

Christina Andersson är kanske mest känd för sin sjörövarbarnvakt Jakob Dunderskägg och för sina omvända sagor. Nadja Andersson har tidigare illustrerat bland annat succéboken Senja opettaa sinulle ruotsia.

Christina Andersson och Henrika Andersson
Bildtext Författaren Christina Andersson.
Bild: Niko Ingman

Just nu kan man se ett par av Nadjas kattmålningar på det rätt nyöppnade kattcaféet i Helsingfors. Sina konststudier har hon genomfört i Canterbury på The University for the creative arts och i dag är hon bosatt i Glasgow.

nadja andersson på kissakahvila helsinki 2015., bild tre.
Bildtext Illustratören och konstnären Nadja Andersson.
Bild: Yle/Mi Wegelius

Fåret med en dröm

Huvudkaraktär i den gemensamma boken är nyfikna Lilla Bä. Han är fåret som vill lära sig att stå på bakbenen för att imponera på Ulli Bä. Hon är den i skocken med världens vackraste, mjukaste och minsta krullor.

En dag ramlar Lilla Bäs rival Spark Bä i stickiga hagtornssnår. Medan fåraherden försöker hjälpa honom rymmer Lilla Bä till skogs för att i lugn och ro där kunna träna det där med att balansera på bakbenen.

Dramat spetsas till

Övergiven står fårahjorden nu och sprider sin rädsla. Och mycket riktigt, dramatik uppstår när räven uppenbarar sig.

Christina Anderssons och Nadja Anderssons bok Lilla Bä!? en bä-bäblisk berättelse. Fåren i flock.
Bildtext Fåren i flock.
Bild: Nadja Andersson.

Dramatiskt är det också vid skogssjön för Lilla Bä. Han sugs ner i sjön allt djupare och djupare…

Vem är jag?

Innan han börjar sjunka ser man honom nyfiket titta ner på sin spegelbild i sjön, som en bild för att han letar efter sig själv. Kompositionen här är också den samma som i John Bauers Prinsessan Tuvstarr.

Men nu går det alltså illa, Lilla Bä sjunker. Och räddningen, den låter vänta på sig… Men den kommer och Lilla Bä och hela fårahjorden har nu mött sina prövningar och utvecklats med dem.

christina anderssons och nadja anderssons bok lilla bä!? en bä-bäblisk berättelse. 2015.,
Bildtext Ålders-Bässen stångar vargen i sidan.
Bild: Nadja Andersson.

Allåldersbok

Lilla Bä!? En bä-bäblisk berättelse är en allegori. Den är en bildlig framställning, som lämpar sig synnerligen väl för högläsning.

Anspelningar som kanske just den på John Bauers klassiska skogsbild och allegorin som sådan gör Lilla Bä!? till en allåldersbok. Igenkänningsmomenten i vårt kulturarv är underhållande för den äldre läsaren.

För den yngre är dramatiken och de humoristiska bilderna förmodligen det mest fängslande. En del av uppslagen är verkligt inbjudande, fantasieggande.

Biblisk grund

Själva handlingen, den bygger ju på den Bibliska berättelsen i Matt. 18:12-13, Luk. 15:4-6. där fariséerna och de skriftlärda kritiserar Jesus för att ta emot syndare och äta tillsammans med dem.

Som svar frågar Jesus: ”Om någon av er har hundra får och förlorar ett, lämnar han då inte de nittionio i öknen och går och söker efter det förlorade tills han hittar det? … Jag har funnit mitt får som jag hade förlorat och säger er: På samma sätt blir det glädje i himlen över en enda syndare som omvänder sig – inte över nittionio rättfärdiga som ingen omvändelse behöver.”

Därmed är denna berättelse per definition traditionell.

Ingen futtig tematik här

Samtidigt finns här också en stilla, underfundig humor. Medan kärlekslängtan, dödsångest och livskamp sannerligen inte är små teman.

Förutom Lilla Bäs överlevnadskamp får vi också uppleva fårahjordens överlevnadsstrategi. Den går naturligt nog ut på att skocken gemensamt mobiliserar sin kraft mot sin förgörare.

Christina Anderssons och Nadja Anderssons bok Lilla Bä!? En Bä-Bäblisk berättelse.
Bildtext Jag är Räven.
Bild: Nadja Andersson.

Varma färger kontrasterar grå-vitt

Många av Nadja Anderssons collageteckningar är naivistiskt livsbejakande och personliga. Färgskalan är bitvis underbart varm med rosa, ljust gröna och orange bilder.

Detaljer som den i sitt minspel förmänskligade haren vill man gärna titta på länge. Ja det här är en bok att återkomma till och hitta nya detaljer i.

christina anderssons och nadja anderssons bok lilla bä!? en bä-bäblisk berättelse. 2015.,
Bildtext ”Det konstiga djuret med långa öron”.
Bild: Nadja Andersson.

Sympatiskt handskrivet

Texten löper i maskinskriven form ofta högst upp eller längst ner. På en del sidor finns också handskrivna partier.

Gärna kunde all text ha varit av den handtextade sorten. Nu känns det bitvis som ett stilbrott mellan de två olika typografierna, där den handskrivna klart känns mer sympatisk.

Hårresande budskap?

I övrigt har jag just inte något att invända. Den homogent vitulliga fårskocken har kritiserats för sin enhetliga färg. Jag tänker mig att den är vit för att den helt enkelt råkar vara av den sorten.

Att efterlysa mångfärgade får för att budskapet annars blir för homogent och ”rätt hårresande … i en modern barnbok”, det förefaller mig som en väl långtdriven litteraturanalys.

christina anderssons och nadja anderssons bok lilla bä!? en bä-bäblisk berättelse. Ålders-Gumsen.
Bildtext Den bruna Ålders-Gumsen försöker skrämmas med vargen.
Bild: Nadja Andersson.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln