Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stadion i Seinäjoki fem miljoner euro billigare än i Vasa

Från 2015
Uppdaterad 23.12.2015 10:14.
Fotbollsstadion i Seinäjoki.
Bildtext Fotbollsstadion i Seinäjoki enligt en skiss.

Fotbollsstadion i Seinäjoki håller sig inom budgeten på 11 miljoner euro. Stadsstyrelsens ordförande Kimmo Heinonen från Samlingspartiet tackar den privata sektorn för det.

I Seinäjoki är man på god väg med sitt bygge av ett nytt fotbollsstadion som ska stå klart till sommaren. Utifrån sett är stadion klart jämförbar med den som samtidigt håller på att byggas på Sandviken i Vasa.

De uppfyller båda hög Uefa-standard och kommer båda att duga för spel i Champions League och Europaligan. På läktarna ryms nästan lika många även om stadion i Vasa blir lite rymligare.

Men på en punkt är skillnaden stor; kostnaden. Stadion i Vasa har blivit dyrare med tiden och ser nu att kosta 16,5 miljoner euro. Den i Seinäjoki har prislappen 11 miljoner euro. Och det kommer att hålla, enligt huvudansvarige Raimo Sarajärvi.

"Mindre byråkrati"

Stadion i Vasa är ett kommunalt projekt medan den i Seinäjoki till allra största delar är en privat satsning. Det är en väsentlig skillnad, säger Kimmo Heinonen, Saml, stadsstyrelsens ordförande i Seinäjoki.

- Rent allmänt är det så att man på den privata sidan får mer gjort. På den kommunala sidan har man en större byråkratisk apparat. Man funderar igenom saker flera varv än inom den privata sektorn. På privata sidan går det snabbt och kostnadseffektivt när man väl har fattat beslut, säger Kimmo Heinonen.

Vad anser du att det kan få för betydelse för kostnaderna?
- I den mån jag har följt saken så har det oftare gått så inom kommunala sektorn att budgeter spricker och att man tappar kontrollen över kostnaderna. Varför det går så vet jag inte. Inom privata sektorn brukar man som regel hålla sig inom de budgeterade medlen. Det händer många gånger att saker kostar mindre än budgeterat inom just privata sektorn.

Seinäjoki står för drygt 2 miljoner

Stadion i Vasa har en huvudsponsor, Elisa, som står för knappt en miljon euro, men i övrigt förlitar man sig till allra största delen på kommunala medel. I Seinäjoki står också staden för en del av pengarna; 2,2 miljoner euro. I den summan ingår trafiklösningar och byggandet av själva spelplanen. Staden får sedan inkomster tack vare ett 30-årigt hyresavtal där bolaget Seinäjoki Stadion OY hyr mark av staden för 26 000 euro per år.

I Vasa gjorde man helt annorlunda än i Seinäjoki. Var det ett misstag?
- Det kan jag inte ta ställning till. Jag vet inte heller i detalj varför kostnaderna nu stiger i Vasa. Men jag vet att vi får en motsvarande stadion för en betydligt billigare peng i Seinäjoki än i Vasa. Jag misstänker att skillnaden beror på att man valt olika sätt att förverkliga sina stadion, säger Kimmo Heinonen och fortsätter:

- När en privat aktör bygger så följer man kostnadsutvecklingen mycket noga och anpassar sig enligt den.

"Inte jämförbara"

Men enligt fotbollsförbundets Tero Auvinen är de två stadion inte jämförbara.

- De skiljer sig rätt mycket från varandra på flera punkter, säger Auvinen som deltagit i båda projekten som expert.

Dels lyfter han fram bärigheten i Vasa där stadion byggs på gammal havsbotten medan det i Seinäjoki byggs på en stabil ås. Dessutom påpekar han att stadion i Vasa får betydligt större utrymmen, dels kanslier och dels restauranger och loger.

Sedan sticker Tero Auvinen inte under stol med att en delförklaring kan vara det att man i Seinäjoki valt att bygga privat medan man i Vasa då måste följa lagar kring upphandling, vilket kan göra det hela lite dyrare.

Bildtext Joakim Strand. Arkivbild.

Investering på 70 år

Joakim Strand, SFP, fullmäktigeordförande i Vasa, kommenterar fördyringen så här:

- Nu när vi talar om fotbollsstadion så är det en investering på 70 år. Om man tänker att något kostar 2 miljoner euro och slår ut det på 70 år så handlar det om 2 300 euro per månad. Sedan ska vi förstås hoppas att kostnadskalkylerna håller bättre i framtiden, säger Joakim Strand.

Vill du på något sätt kommentera det att stadion i Seinäjoki ser ut att hålla budgeten? Där räknar man med en totalkostnad på 11 miljoner euro.

- För det första vill jag lyfta på hatten för Raimo Sarajärvi som är drivande privat aktör i det sammanhanget. För det andra så tror jag inte ett dugg på ryktena från Seinäjoki förrän vi har sett vad det faktiskt kostar i slutändan och vad det består av.